Hrana i recepti

Hrana i recepti

ChocoFest: uronite u svijet čokolade

Prvi festival čokoalde u regiji održat će se od 10. do 14. veljače na glavnom zagrebačkom trgu i oduševiti sve ovisnike o čokoladi.

“Očarala nas je univerzalnost čokolade – ona je jezik koji razumiju svi, bez obzira na dob, spol, rasu, religiju, podrijetlo i imovinsko stanje. Ona je i hrana i lijek i afrodizijak i umjetnost i industrija i užitak, ali i ovisnost”, slikovito je opisala čokoladu Sanja Bančević Medenica direktorica ChocoFesta – prvog festivala čokolade u regiji.

Zagreb ChocoFest okupit će vodeće hrvatske proizvođače čokolade, male čokoladarnice i slastičarnice te poneka strana imena od 10. do 14. veljače, u velikom šatoru na glavnom zagrebačkom trgu. Posebno iznenađenje bit će proizvođači čokolade iz susjednih zemalja, Slovenije i Bosne i Hercegovine te ekskluzivno po prvi put u Hrvatskoj proizvođači iz Rusije (A. Korkunov) i Turske (Eti).

Među domaćim slastičarnicama koje će svoje umijeće predstaviti na festivalu je i Vilma s otoka Raba. Tako će posjetitelji festivala u subotu imati prilike i sami izraditi praline po kojima je ova slastičarnica poznata, i to pod palicom moderatora Šime Sušića, pobjednika prve sezone kulinarske emisije MasterChef.

“Čokolada je glavni sastojak svih finih slastica, bez nje one ne postoje. Mi u Vilmi koristimo najbolji kakaovac iz Južne Amerike i sljubljujemo ga s drugim visokokvalitetnim sastojcima kako bi dobili ručno rađene praline. Čokolada se topi i miješa s pastom od najfinijih lješnjaka iz Italije u tzv. ganache”, opisao je postupak izrade pralina Josip Brna, vlasnik Slastica Vilma.

Josip Brna, vlasnik Slastica Vilma, ručno izrađuje praline 

Otkrio je što čini savršenu čokoladu: “Što je veći udio kakao dijelova, to je čokolada kvalitetnija. Ako ona sadrži manje od 50 posto kakao mase, onda to nije čokolade nego šećerna tabla. Također, bijela čokolada nije uopće čokolada – ona se dobiva od kakao maslaca, mlijeka u prahu i šećera”.

Osim predavanja stručnjaka o zdravstvenim dobrobitima čokolade na naš organizam, kulinarskih prezentacija poznatih domaćih kuhara, radionica kozmetike od čokolade, izrada skulptura od čokolade koje će zatim biti uništene (najbržem “rušitelju” slijedi čokoladna nagrada), na festivalu će posjetitelji imati prilike i sami izraditi praline od čokolade i vina.

“Dvije delicije odlično funkcioniraju zajedno Njihov spoj donosi jedan sasvim novi okus. Čokoladu smo na početku punili raznim punjenjima, ganachima, da bismo došli do ideje puniti ih vinom. I takve se praline sjajno slažu s određenim vinima. Naravno, različita punjenja pašu uz različita vina”, otkrio je enolog Franjo Francem iz Akademije vina, koja će čokoljupce uputiti u tajne izrade ovih pralina na radionici prvog dana festivala.

Svi posjetitelji imat će prilike za 35 kuna kupiti ChocoFest Card, karticu s kojom mogu ostvariti popuste na svu kupnju slastica za vrijeme festivala. Također se s njome mogu prijaviti na radionice, a posebno iznenađenje su pripremili i mnogi zagrebački restorani i slastičarnice koji će do kraja veljače omogućiti popuste svim vlasnicima kartice.

“U subotu u 11 sati režemo tortu od 15 metara koju je izradio Lido, a komadi
torte će će se prodavati u humanitarne svrhe za djecu s poremećajima u prehrani.
Ja bih pozvala naša poznata i nepoznata lica da nas podrže, da učine nešto dobro
i pomognu toj djeci”, naglasila je glasnogovornica festivala Zorica Živković
Farina
.

  ChocoFest

Nedjelja je dan rezerviran za mališane koji će imati prilike irađivati
skulpture od čokolade za oblikovanje – napomena roditeljima: ova
čokolada ne ostavlja mrlje na odjeći!

Organizatori su također najavili najveći cooking show za parove na Valentinovo. Čak 20 parova imat će samo pola sata za pripremu najboljeg deserta od čokolade, a onaj kome to najbolje pođe za rukom uživat će pet dana u all inclusive usluzi i ekskluzivnim wellness tretmanima s čokoladom za nju i njega u hotelu Falkensteiner u Zadru. Cijeli program možete pročitati OVDJE.

Karmen Horvat
Foto: Goran Rusmir

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo