Crni češnjak - delikatesa koja se odlično uklapa u slane i slatke kombinacije - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crni češnjak – delikatesa koja se odlično uklapa u slane i slatke kombinacije

Foto: Shutterstock

Bijeli češnjak kakav oduvijek poznajemo kao začin i prirodni lijek, dobio je crnu “konkurenciju”.

Takozvani crni češnjak sve je popularnija namirnica osebujne arome. Nije riječ o drugoj vrsti češnjaka nego o posebnom načinu prerade. Crni češnjak zapravo je običan češnjak, ali se fermentacijom pretvara u delikatesu. Ideja o fermentaciji češnjaka navodno potječe iz Azije, a u posljednjih nekoliko godina proširio se svijetom.

Crni češnjak nastaje prirodnom fermentacijom svježeg češnjaka koji mora određeno vrijeme “odležati” u kontroliranim uvjetima (ovisno o proizvođačima, fermentacija otprilike traje od mjesec dana do nekoliko mjeseci).

Uslijed enzimskih i drugih prirodnih kemijskih reakcija, češnjak mijenja boju i gubi miris jer se fermentacijom uništavaju alicin i aliin, karakteristični sastojci češnjaka zbog kojih ima intenzivnu aromu. Nestankom tih sastojaka izgubljena su i njihova iznimna ljekovita svojstva, no stručnjaci tvrde da nakon fermentacije češnjak ipak zadržava većinu ostalih ljekovitih tvari.

Crni češnjak ima blag, slatkasto-kiselkast okus (primjerice, uspoređuju ga s okusima suhih šljiva i balzamičnog octa) i također blag, neutralan miris, pa ne uzrokuje neugodan zadah nakon konzumacije.

Kuhari ističu kako se crni češnjak odlično uklapa u raznovrsna slana i slatka jela. Crnim češnjakom fino se mogu oplemeniti meso, riba, juhe, umaci, sir, riža, krumpir-pire, pizza… Zbog specifične arome crni češnjak zanimljiv je dodatak čokoladi, kolačima i sladoledu.  

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo