Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crno vino štiti kožu od sunca

Ne samo da je pijuckanje crnog vina dobro za naše srce nego i na ovaj ukusan način možemo smanjiti svoj rizik od sunčevih opeklina!

Tako bar tvrde istraživači Sveučilišta u Barceloni koji su proučavali kemijske reakcije u koži nakon izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca.

Ustanovili su kako flavonoidi iz grožđa mogu zaustaviti kemijske reakcije koje uzrokuju odumiranje stranica i na taj način mogu spriječiti oštećenje kože, prijevremeno starenje kože, opekline, pa čak i razvijanje raka kože.

“Naše bi otkriće moglo pomoći u razvijanju krema za kožu i silnih proizvoda koji bi kožu štitili od oštećenja uzrokovanog sunčevim zrakama. Ova studija podupire ideju da korištenje ovih proizvoda za zaštitu kože od staničnog oštećenja i smrti zbog sunčeve radijacije, ali i povećava naše razumijevanje tog mehanizma po kojem se to događa“, objasnila je Marta Cascante, biokemičarka Sveučilišta u Barceloni, ujedno i voditeljica studije.

Ako poželite svoju kožu pripremiti na sunce, slobodno uživajte u čaši crnog vina, no zapamtite: više čaša ne znači veća zaštita. Naime, alkohol na naš organizam djeluje tako da ga dovodi do stanja dehidracije.

“Organizam gubi potrebnu tekućinu putem mokrenja koje alkohol inducira. Ako se tekućina ne nadoknadi, dehidracija može biti opasna po život: može dovesti do toplotnog udara, ozbiljna dehidracija može rezultirati napadajima, trajnim oštećenjem mozga ili čak smrću“, upozorili su američki stručnjaci.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo