Crno vino štiti od raka dojke? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crno vino štiti od raka dojke?

Prethodne su studije ustanovile povezanost između crnog vina i dugovječnosti, neuroloških bolesti ili sprječavanja srčanih oboljenja i dijabetesa, a najnoviji se rezultati mogu nadodati dugom popisu dobrobiti nektara bogova.

Dok su prethodne studije povezale konzumaciju alkohola i rak dojke, rezultati najnovijeg istraživanja su nešto drugačiji kada govorimo o određenoj vrsti alkohola. Naime, konzumacija crnog vina može pomoći u zaštiti od raka dojke, tvrde američki istraživači.

Stručnjaci Medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Angelesu proučavali su 36 žena pred menopauzom koje su pile 237 mL crnog ili bijelog vina dnevno kroz razdoblje od mjesec dana. U drugoj fazi istraživanja su “prešle” na drugu vrstu vina. Istraživači su im izmjerili hormone dva puta za vrijeme njihovog menstrualnog ciklusa.

Ustanovili su da spojevi u koži i sjemenkama crnog grožđa smanjuju razinu hormona estrogena (čija je povišena razina povezana s rakom dojke) i istodobno povećavaju količinu testosterona kod ispitanica koje su pile čašu crnog vina.

Tvrde kako se crno vino ponaša kao nutricionistički inhibitor aromataze (lijek koji se koristi kod raka dojke), što može objasniti zaštitničku učinak ovog alkoholnog pića.

Za sada je ovo istraživanje tek u početnoj fazi, a stručnjaci tvrde kako je potrebno provesti veće istraživanje s više ispitanica koje bi se pratilo kroz dulje razdoblje.

Ukoliko nemate naviku ispijanja vina, liječnici ne savjetuju da prigrlite vino: “Osobama koje piju druga alkoholna pića sugeriram da se prebace na crno vino. Osobama koje ne piju – nemojte ni početi – samo jedite grožđe”, kratko je rekao dr. Glenn Braunstein, čelnik medicinskog centra koji je proveo studiju objavljenu u časopisu Journal
of Women’s Health
.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo