Hrana i recepti

Hrana i recepti

Danas kuhamo sa svježim sirom

Iako sjever poznaje i neke druge vrste sireva, kao što su prgice, kuhani sir ili danas već gotovo zaboravljen sir čebričnjak, nijedan ne uživa toliku sveopću popularnost ni zvjezdani status.

Uz kruh i krumpir, među temeljima pučke, jednostavne prehrane kontinentalne Hrvatske nedvojbeno se nalazi i svježi kravlji sir (s vrhnjem, naravno). Tako karakterističan za sjeverozapadnu Hrvatsku, svježi je sir istovremeno odraz rudimentarne jednostavnosti i nestrpljivosti u sirarstvu. Dok se jug Hrvatske diči pomno odnjegovanim i sazrelim, uglavnom ovčjim, sirevima kao što su paški, creski, rapski, ćićki ili znameniti lički škripavac, najvažniji sir šire zagrebačke regije proizvodi se od spontano ukiseljena kravljeg mlijeka koje se tek ocijedi u krpama i tako jede svjež bez naknadnoga zrenja, plemenitih plijesni, dima i mnogo filozofije.

Tek punomasno kravlje mlijeko i nestrpljiva usta koja treba nahraniti. Svježi je sir mekan, bijel do blijedožut (ovisno o količini mliječnih masti), lisnate strukture kada je neocijeđen te kremast i vrlo nježne, blage arome.

Iako sjever poznaje i neke druge vrste sireva, kao što su prgice, kuhani sir ili danas već gotovo zaboravljen sir čebričnjak, nijedan ne uživa toliku sveopću popularnost ni zvjezdani status. Svježi je kravlji sir u posljednjih desetak godina prošao put od jedne od temeljnih prehrambenih namirnica, preko političke teme euroskepticizma, kada se ranih dvijetisućitih marginalna politička stranka SIN odlučno busala u prsa sloganom Sir i vrhnje je cool, EU nije!, do nacionalne gastronomske ikone koju bi valjalo zaštititi kao važan dio kulturne baštine, ali i svakodnevnoga života. Tržnice na kojima se sir još prodaje održava se kao žilava tradicija i oblik društvene komunikacije.

Upravo je respekt prema kravljem siru naveo i mljekarsku industriju da obogati ponudu kvalitetnim industrijskim svježim sirevima. Bez kumica i domaćega sira i vrhnja nikada ne bi postali toliko branjena baština, no bez drugih nikada ne bio pronašao mjesto na stolovima izvan granica regije iz koje potječe te postao dio nacionalne kuhinje.

Knedli od svježeg sira

  • 500 grama svježeg sira
  • 60 grama masti
  • tri jaja
  • 250 grama griza
  • sol

1. Dobro promiješajte mast i cijela jaja.

2. Smjesi dodajte ocijeđen svježi sir i griz te dobro promiješajte i posolite.

3. Ostavite neka stoji barem dva sata u hladnjaku.

4. Mokrim rukama oblikujte knedle i kuhajte ih u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Savjet: Poslužite kao prilog uz meso u umacima ili kao desert, pošećerene.

Autorica teksta: Jelena Ivanišević
Izvor: iće&piće

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo