Danas planirate uživati u besplatnom grahu? Svakako zapamtite ovih 5 činjenica - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Danas planirate uživati u besplatnom grahu? Svakako zapamtite ovih 5 činjenica

Uz to što je grah jedna od omiljenih namirnica, pogotovo hrvatskih ravnih područja, također je i jedna od supernamirnica koje možemo pronaći u svakoj trgovini.

Grah se može pripremiti na varivo, na salatu, kombinirati sa raznim žitaricama ili mesnim jelima. Baš zbog svoje sklonosti da se slaže sa svime, jedno je od omiljenih jela, a u Hrvatskoj je posebno prepoznato tijekom zimskih mjeseci, a u Podravini zbog grah salate s bučinim ulje.

Znate li ovih 5 činjenica o grahu?

  1. Ono je jedno od omiljenih jela i vegetarijanaca i vegana jer nadoknađuje nedostatak bjelančevina u prehrani, a često ga se tada priprema u kombinaciji sa mahunarkama, žitaricama i travama, poput ječma – koje također mogu biti izvrsna zamjena za meso.
  2. Osim što je bogat izvor bjelančevina, grah također sadrži niz esencijalnih aminokiselina, ima malo masti, a uz to je i bogat izvor vlakana.
  3. Namakanje graha u vodi smanjuje njegovu nadutost i do 30 posto. To je potvrdilo istraživanje provedeno na crnom grahu. 
  4. Crni grah također poboljšava rad probavnog sustava, a posebno debelog crijeva – a razlog tome je hranjiva tvar mineral molibiden. 
  5. Crni grah također štiti od raka jednjaka i bolova u zglobovima, zbog istog hranjihovg minerala, a uz to je prepun vitamina B9, vlakana, triptofana i mangana… 

Ključne stvari koje morate znati o proteinima, a saznajte i zašto se odlučiti na biljnu prehranu!

Ordinacija.hr

 Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo