Dobre masti nužne su za normalno funkcioniranje organizma - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dobre masti nužne su za normalno funkcioniranje organizma

Gotovo sva hrana sadrži masti, no iako postoji uvjerenje kako su one štetne za ljudsko tijelo, postoje i dobre masti koje su korisne za organizam. Nezasićene masne kiseline se smatraju dobrim masnoćama jer pomažu u reguliranju kolesterola u krvi, stabilizaciji srčanog ritma te kod upalnih procesa.

Nezasićene masnoće uglavnom se nalaze u namirnicama biljnog porijekla kao što su biljna ulja, sjemenke i orašasti plodovi. Margarin je jedna od namirnica koja se proizvodi od biljnih ulja te je bogata nezasićenim masnim kiselinama. Također, ne sadrži kolesterol te zbog toga nije opasan za zdravlje srca i krvožilnog sustava te je pun vitamina A,D i E, i zbog toga jedna od poželjnih namirnica koja osigurava kvalitetan energetski unos.

Kao najkoncentriraniji oblik energije za normalno funkcioniranje organizma, masti su vrlo bitan faktor u uravnotežnoj prehrani. Osim toga, imaju važnu ulogu zaštitne funkcije za određene vitalne organe i zglobove, štite ljudski organizam od naglih promjena temperature i prekomjernog gubitka topline.

Autor teksta: Darija Vranešić Bender, dr.sc.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo