Hrana i recepti

Hrana i recepti

Donat Mg, prirodna mineralna voda najbogatija magnezijem*

Svakodnevno pijenje tri decilitra prirodne mineralne vode Donat Mg zadovoljava potrebe odrasle osobe za magnezijem.

Magnezij je mineral koji tijelo ne može stvarati samo. Potrebno ga je svaki dan unositi hranom i pićem. Jedan je od najvažnijih minerala koji se nalaze u stanicama našeg organizma. Sudjeluje u više od 300 različitih životno važnih metaboličkih procesa u tijelu.

Važnost magnezija

Neizostavan je makroelement koji pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti, ravnoteži elektrolita, funkcioniranju mišića i živčanog sustava. Magnezij ima važnu ulogu u diobi stanica i sintezi bjelančevina te pridonosi oslobađanju energije kod metaboličkih procesa. Sastavni je dio krvne plazme i potreban je za kontrakciju mišića, između ostalog i srčanog mišića. Utječe i na naše raspoloženje jer pridonosi normalnom psihičkom funkcioniranju. Najviše, gotovo 70 posto magnezija, nalazi se u kostima, gdje pridonosi očuvanju njihova zdravlja

Gdje se nalazi prirodni magnezij?

Osobe koje zbog različitih razloga pate od nedostatka tog minerala moraju konzumirati što više namirnica bogatih magnezijem. Najviše magnezija sadržavaju namirnice poput zelenog lisnatog povrća, žitarica, mahunastog povrća, različitih orašastih plodova, soje i algi.

Tko je izložen nedostatku?

Suvremeni fizički i psihički naporan životni stil izlaže nas stresu. Pijemo previše kave, preskačemo obroke ili ih jedemo na brzinu, a za kretanje obično nemamo vremena. Prepoznajete se u tom opisu?

Takav način života dokazano povećava potrebe tijela za magnezijem. Posebno su izložene osobe u razvoju, trudnice, pušači te oni koji se svakodnevno suočavaju s vrlo intenzivnim psihičkim i fizičkim naporima. Teški su nedostaci rijetki, a blagi nedostaci mogu se manifestirati pomanjkanjem energije, čestim glavoboljama, nervozom, nesanicom, grčevima u mišićima i padom otpornosti.

Prosječan svakidašnji preporučeni unos magnezija za odrasle osobe iznosi 375 miligrama. Pri tome ne smijete zanemariti važnost raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

Svakodnevno pijenje tri decilitra prirodne mineralne vode Donat Mg zadovoljava potrebe odrasle osobe za magnezijem jer jedna litra te vode sadržava više od 1000 miligrama magnezija. Magnezij se u vodi nalazi u najprimjerenijem obliku koji omogućuje brzo uključivanje u metaboličke procese.

Više informacija i preporuka za pijenje potražite na Donatmg.eu.

*Pregledani usporedni podaci obuhvaćaju sve tržišno dostupne i priznate prirodne mineralne vode iz registra EU.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo