Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo kada smijete popiti prvi, a kada zadnji gutljaj kave u danu

Shutterstock

Za mnoge je kofein način života, a posebno danas kada nas okružje pravi kaos.

Prema pisanju magazina Science Direct, više od 85 posto osoba kofein unose svakodnevno, a većina kavu pije u omiljenim kafićima. Kava se uvijek povezuje s jutrom kada se moramo brzo razbuditi kako bismo uspjeli obaviti sve što nas čeka. Možda vas iznenadi činjenica da vaša prva jutarnja kava i nije „sjela“ u najbolje vrijeme. Prema stručnjacima, kavu bi se trebalo piti kada smo već par sati budni, ističe nutricionistica Laura Cipullo, te dodaje kako vam jutarnja kava može dodati malo nervoze u život.

“Definitivno biste trebali odustati od ispijanja kave odmah nakon buđenja“, kaže. Pa kada bismo onda trebali popiti prvu, a kada posljednju kavu u danu?

Kofein je poput droge

Kada se postavi to važno pitanje, na koje svi želimo odgovor, vjerojatno se radi i o tome kako pojedina osoba reagira na kofein. Dan Readon, nutricinost, koje je život posvetio proučavanju utjecaja kofeina na različite osobe kaže kako sve ovisi o tome kojom brzinom vaš organizam procesuira kofein. No stranica Kids Health definira kofein kao stimulans i smatra ga drogom jer će stimulirati središnji živčani sustav. Konzumacija kofeina, posebno napitaka poput čaja, energetskih napitaka, potiče rad mozga i tako vam sigurno olakšava da započnete dan ili se razbudite ako ste umorni. No previše kofeina, koji može biti i dobar, sigurno nije dobra stvar i može se razviti u ovisnost.

Jedete banane gotovo svaki dan? Struka upozorava na jednu stvar koja se događa, a vrijedna je vaše pažnje

The Sleep Foundation je potvrdio kako postoje dobrobiti kave, ali pretjerano korištenje može voditi do velikih problema sa snom, a do danas svi znamo koliko manjak sna može negativno utjecati na zdravlje organizma te povećati rizik za razvojem nekih drugih bolesti. Savjet je da svakako pratite kako vam tijelo reagira na kofein i tome se prilagodite.

No kava je ipak odličan napitak

Prema pisanju Huffington Posta, ovaj popularni stimulans ima velik broj nutrijenata i antioksidanta, a istraživanja su pokazala kako žene koje uživaju u kavi imaju 20 manje šanse za da dožive simptome depresije, stoji u studiji s Harvarda. Ljubitelji kave imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Informacija je to predstavljena na godišnjem kongresu European Alzheimer 2014.Na sveučilištu u Texasu je provedeno istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kave i erektilne disfunkcije. Zaključak je da samo 2 šalice kave na dan mogu za 42 posto umanjiti šanse od nastanka ovog problema. Da kava ima pozitivan učinak na zdravlje srca vjerojatno znate, ali jedna šalica ovog toplog napitka može imati utjecaja i na smanjenje razvoj bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28 za potrebe magazina Diabetes Care.

Evo što će vam se dogoditi ako počnete piti vodu s medom svakog dana!

Ako vam je potpuno strana pomisao da ne pijete kavu, stručnjaci navode kako bi bilo pametno da prvu šalicu popijete par sati nakon buđenja. Ne bi se trebala piti ni par sati prije odlaska u krevet jer će kava djelovati kao stimulans te vas moguće ostaviti budnima. Zaključimo kako smijemo u kavi uživati, ali naravno umjereno.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo