Fit u 30-ima, 40-ima, 50-ima - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Fit u 30-ima, 40-ima, 50-ima

Ne morate se ponašati u skladu s godinama. I definitivno ne morate izgledati u skladu s godinama. Ali kada je prehrana u pitanju, konzumiranje namirnica koje odgovaraju vašoj dobi osigurat će vaš organizam i pripremiti tijelo za nadolazeće promjene.

Slijedi mali vodič o tome što je najbolje imati na stolu u 30-ima, 40-ima i 50-ima:

Što trebate u 30-ima
Tridesete su prilično konfuzne godine. Posao, djeca, fitness i društveni život – doista je teško sve uskladiti! Da postoji zlatno odličje za multitasking, definitivno bi pripalo upravo vama!

Ono što je vašem organizmu najpotrebnije u 30-ima su željezo, folna kiselina i kalcij. Trebate oko 18 miligrama željeza dnevno kako biste pojačali imunološki sustav. Pokušavate zatrudnjeti? Folna kiselina je rješenje – oko 400 miligrama dnevno zaštiti će vaše buduće dijete od mogućih poteškoća. Kalcij je ključan za zdrave kosti. Nakon 35 godine žene počinju gubiti koštanu masu. Ako imate između 19 i 50 godina, potrebno vam je oko 1,000 miligrama željeza dnevno.

zena kuhaHrana koja se obavezno mora naći na našem stolu su žitarice i lisnato zeleno povrće. Stručnjaci preporučaju i grah, teleće odreske, naranče i mliječne proizvode.

Što trebate u 40-ima
Posao, djeca, stariji roditelji-svima ste trenutno jako potrebni. Uza sve to i duge šetnje kojima ste nekada održavali liniju, počinju gubiti učinkovitost.

Jedite dosta vlakana, kalija, kalcija i općenito hrane bogate nutritivnim sastojcima, a siromašne kalorijama. Kako se približavate menopauzi kolesterol i tlak rastu, a povećava se i opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa. Najbolje je opskrbiti se hranom bogatom vlaknima (organizmu je potrebno oko 25 grama dnevno) i kalijem (oko 4,700 miligrama dnevno). cjelovite žitarice, voće i povrće. Uz pomoć ovih namirnica osjećat ćete se sitima, iako više ne unosite velike količine kalorija. S druge strane, opskrbljuju vas fitokemikalijama potrebnima za borbu protiv bolesti. Kalcij je i dalje iznimno bitan za rad organizma, stoga se potrudite unijeti oko 1,000 miligrama dnevno.

Važno je jesti dovoljno cjelovitih žitarica, voća i povrća. Jako su dobre jagode banane i grašak. Za zdrave kosti jedite brokulu i sijte sojino mlijeko. Unos natrija treba biti manji nego u ranijim godinama; od 2,300 miligrama dnevno.

Što trebate u 50-ima
U ovim godinama napokon možete uživati u svom životu. Vaša obitelj je situirana i smirena, no vaše tijelo sada traži povećanu pažnju.

stariji zdravi zvotKonzumirajte puno B i D vitamina, antioksidanta i kalcija. Iako se osjećate dobro imajte na umu da vaše tijelo u menopauzi prolazi kroz velike promjene. Razina estrogena raste, kao i opasnost od srčanih i drugih bolesti povezanih sa starenjem. Zaštitite svoje srce važnim mikronutrijentima poput vitamina B6 i B12. Oni će pomoći vašem organizmu da se riješe homocisteina koji pridonosi začepljenju arterija. Hrana bogata antioksidantima sprječava mrene i makularnu degenraciju.

Želite olakšati simptome menopauze? Namirnice koje sadrže fitoestrogen, poput soje, pomažu kod naleta vrućine. Mogu smanjiti i rizik od raka dojke. Kalcij je sada važniji nego ikad za vaše kosti. Uzimajte oko 1,500 miligrama dnevno ako ste u periodu nakon menopauze i na estrogenskoj terapiji. U protivnome, dovoljno vam je 1,200 miligrama kalcija dnevno.

Jedite puno banana, krumpira i naranača – odličan su izvor vitamina B6. Dnevnu dozu vitamina B12 pronaći ćete u jajima, ribi i piletini. Špinat čini čuda za zaštitu očiju, a brokula i prokulica štite od raka dojke. Simptome menopauze možete ublažiti indijskim oraščićima, kukuruzom, jabukama i sojom.

Dina Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo