Hrana i recepti

Hrana i recepti

Frigana srdela u maslinovom ulju: idealan izvor omega-3 masnih kiselina

Frigana srdela u maslinovom ulju tradicionalni je proizvod tvornice ribljih konzervi Mardešić. Ne sadrži nikakve konzervanse niti aditive. Izvrstan je izvor omega-3 masnih kiselina.

Frigana srdela se proizvodila prije više od sto godina, isključivo od
svježe ulovljene srdele. Ručno se rezala i slagala, sušila na suncu i buri, samo u
određeno doba godine kada su se poklapali ulov i vremenske prilike. I danas se
proizvodi na tradicionalan način, od najsvježije ribe ulovljene u neposrednoj blizini Dugog otoka, gdje se nalazi tvornica Mardešić. Frigane srdele možete kupiti u staklenoj i limenoj ambalaži.

kFrigana srdela je “novi” proizvod, koji se počeo proizvoditi prije više od 100 godina, da bi se zbog sve većeg naglaska na industrijalizaciju proizvodnje, 80-ih godina napustio. Uveden je ponovno kako bi se oživjela dugo očuvana tradicija. Svježa srdela ručno se čisti od nejestivih dijelova, pere se, suši i prži u biljnom ulju te se slaže u limenku ili staklenku. Dodaje se maslinovo ulje te se hermetički zatvara. Limenka potom odlazi na sterilizaciju, pranje i odležavanje do samog trenutka otpreme.

Najveća vrijednost ribe je u sastavu bjelančevina, masnih kiselina (omega-3 masne kiseline u srdeli), vitamina, minerala i mikroelemenata. Nadalje, visok stupanj čistoće Jadranskog mora, daje ribi, koja obitava u ovom ambijentu, apsolutne karakteristike ekološki vrijedne hrane.

Mardešić kvaliteta

Tvornica Mardešić postoji od 1905. godine, a s proizvodnjom ribe započinje 1907. godine. Obzirom da je locirana na Dugom otoku, u mjestu Sali, više od 100 godina ona predstavlja izvor prihoda za lokalno stanovništvo kao i okolnih otoka. Danas se tvrtka Mardešić bavi proizvodnjom ribljih prerađevina na bazi srdele, inćuna, tune i skuše. U svojoj se bogatoj povijesti tvrtka stalno proširivala i usklađivala proizvodne procese s dostignućima u preradi ribe, ali uz poštivanje tradicije i polaganje pažnje na svježinu i porijeklo pripremljene ribe.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo