Hrana i recepti

Hrana i recepti

Gazirani sokovi mijenjaju strukturu mozga

Redovita konzumacija gaziranih sokova može biti štetna za mozak, upozoravaju australiski istraživači, jer dovodi do promjena koje se povezuju s Alzheimerovom bolesti.

Gazirana pića nisu dobila dobre ocjene kod mnogih
istraživanja, koja su pokazala njihovo pojačano konzumiranje može povećati
rizik od astme, kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), šećerne bolesti
trudnica
, agresivnosti
tinejdžera
, povisiti rizik od raka
maternice, a sada su ovom popisu australski istraživači dodali
i oštećenje mozga.

Istraživači Sveučilišta Macquarie iz Sydneyja ustanovili su kako dugoročna konzumacija zašećerenih gaziranih sokova može dovesti do hiperaktivnosti i promjene stotina proteina u mozgu, a slične promjene su zamijećene kod niza bolesti, od raka do Alzheimerove bolesti.

Tako su australski znanstvenici usporedili podatke laboratorijskih štakora koji su pili zašećerenu vodu sukrozom mjesec dana s podacima štakora koji su pili normalnu vodu. Količina sukroze otprilike je odgovarala količini šećera iz gaziranih pića. Ispostavilo se da su štakori koji su pili slađu vodu bili hiperaktivniji, a pregled njihovog moždanog tkiva pokazao je promjene kod gotovo 300 različitih proteina.

“Postoje mnoga istraživanja koja su analizirala učinak prehrane bogate sukrozom na krvožilno zdravlje, pretilost i razvoj dijabetesa, međutim, malo toga je poznato o posljedicama po mentalno zdravlje i funkcije moždanih stanica. Mislim kako možemo reći da ispijanje previše gaziranih pića može promijeniti kemiju mozga, jednako kao i obujam struka”, objasnila je Jane Franklin, voditeljica studije.

“Naše je istraživanje pokazalo kako dugoročna konzumacija zašećerenih pića umjesto vode može uzrokovati dugoročne posljedice po ponašanje i duboke promjene u kemiji mozga. Ako ste žedni, pijte vodu. Gazirana pića biste trebali uživati umjereno”, savjetovala je čelnica studije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo