Iako nam ljeto donosi puno raznolikog voća i povrća, mnogi se ipak najviše vesele grožđu. Ove slatke bobice raznih boja čuvaju zdravlje ljudi diljem svijeta.
Osim što je izuzetno ukusno, grožđe se može pohvaliti nevjerojatnim nutritivnim vrijednostima, a lista dobrobiti za zdravlje svake godine raste.
Opskrbite tijelo vitaminima i mineralima iz grožđa
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvježit ćete tijelo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove ljetne bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljit će 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Osim toga, grožđe sadrži mangan i kalij pa njegova konzumacija snižava tlak, pomaže kod depresivnih stanja te jača imunitet.
Grožđe čuva zdravlje
Najveću korist od protuupalnih i antioksidativnih svojstava grožđa ima krvožilni sustav – polifenoli iz grožđa pomažu organizmu tako da smanjuju štetne naslage na krvnim žilama te pomažu radu srca.
Grožđe ima nizak glikemijski indeks, a nedavna istraživanja upućuju na pozitivan učinak grožđa na regulaciju razine šećera u krvi.
Sto grama svježeg grožđa sadrži samo 69 kcal, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljikohidrata, 0,9 grama dijetetskih vlakana i 15,48 grama grožđanog šećera
Brojne studije pokazale su da crno vino – kada se konzumira u umjerenim količinama – povećava razinu HDL (‘dobrog’ kolesterola), a smanjuje razinu LDL (‘lošeg’) kolesterola u krvi.
Važno je napomenuti da sjeme i koža grožđa sadrže najbogatiju koncentraciju antioksidansa.
Kuhinja u znaku grožđa
U nastavku vam donosimo nekoliko ukusnih recepata koji uključuju grožđe – u svježem i sušenom obliku! Dobar tek!
1.Nadjeveni list
List je jedna od najtraženijih riba, kako zbog okusa tako i zbog vrlo malo kostiju. Može se spremati na različite načine, a mi vam predstavljamo punjene filete lista. U nadjev, uz ostale sastojke, idu i grožđice. Zvuči zanimljivo, zar ne?
2. Tart s meringom, lješnjacima i grožđem
Ovaj ukusan kolač izrađen je od cijelih bobica bijelog grožđa, beze (meringue) nadjevom i lješnjacima. Brzo i jednostavno za izradu, a još se brže jede!
3. Pripremite sami svoje granola žitarice!
Ako ste se odlučili za kućnu pripremu granole predlažemo da iskombinirate sljedeće orašaste plodove: brazilske oraščiće, bademe, lješnjake, sezam, zobene pahuljice, sjemenke lana i suncokreta, pinjole i sušeno voće (marelice, grožđice, brusnice).
4. Punč sladoled s grožđicama
Super jednostavni recept za sladoled koji obožavaju svi koji ga probaju! Bez šećera i dodataka, zasladit će vam ljeto!
Ordinacija.hr