Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hiponatremija: previše vode može biti opasno po život!

Dok ispijanje tekućine tek nakon što osjetimo žeđ može uzrokovati blagu dehidraciju, rizici povezani s takvom dehidracijom su mali. Nitko nije umro od dehidracije na sportskom terenu, a štetni učinci blage dehidracije su upitni. Međutim, kada su u pitanju sportaši, u rijetkim se slučajevima dogodilo da su oni umrli zbog prekomjerne hidracije.

Dehidracija je izrazito opasna i tiha prijetnja našem zdravlju, pogotovo u ljetnim mjesecima, no jednako tako je i prekomjerna konzumacija vode opasna! Znate li koji su simptomi hiponatremije?

Prekomjeran unos tekućine dovodi do oticanja stanica tijela, što rezultira grčevima, mučninom, povraćanjem, napadajima, gubitkom svijesti, padom u komu, a u najtežim je slučajevima moguća i smrt.

Časopis British Journal of Sports Medicine navodi poznati slučaje hiponatremije koji je rezultirao smrću i odjeknuo u svjetskoj javnosti. Mladi je igrač američkog nogometa za vrijeme treninga popio 3,8 litri vode i isto toliko sportskog pića za vrijeme treninga. Odvezen je u bolnicu nakon što se sreušio, no uskoro je preminuo. Komentatori pretpostavljaju mladićev motiv za osiguravanje hidracije tijekom važnog treninga, no ističu kako je on ozbiljna prijetnja po život. Naime, mnogi treneri američkog nogometa inzistiraju da njihovi igrači unose dovoljno tekućine – prije nego što osjete žeđ. A tu leži opasna zamka ravnoteže organizma.

“Dok ispijanje tekućine tek nakon što osjetimo žeđ može uzrokovati blagu dehidraciju, rizici povezani s takvom dehidracijom su mali. Nitko nije umro od dehidracije na sportskom terenu, a štetni učinci blage dehidracije su upitni. Međutim, kada su u pitanju sportaši, u rijetkim se slučajevima dogodilo da su oni umrli zbog prekomjerne hidracije”, objasnio je James Winger, liječnik sportske medicine Medicinskog centra Sveučilišta Loyola.

Koliko je vode dovoljno?

Ne postoji čarobna formula koja nam govori koliko bismo tekućine trebali unositi dnevno, baš kao i kod svega drugoga u životu. To ovisi o dobi, tjelesnoj masi, poslu koji obavljate, mjestu gdje živite i sl. Nekakve općenite smjernice nam diktiraju unos od osam čaša vode ili tekućine dnevno.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo