Hrana i recepti

Hrana i recepti

Hrana koju bi oboljeli od artritisa trebali izbjegavati

Shutterstock

Od artritisa češće oboljevaju žene, a uglavnom se javlja u dovi između 20 i 40 godina.

Artritis je zapravo skupno ime za različite upalne procese zglobove, a uzrok je još uvijek nepoznat. Postoje brojni lijekovi na tržištu, ali ne pomažu svakom oboljelom. No, liječnici unatoč tome poručuju kako nije zdravo jesti svu hranu te da se prehrana ipak treba prilagoditi. Ovo su namirnice koje biste trebali izbaciti:

Zasićene masti

Ovo se ponajprije odnosi na masti koje se nalaze u životinjskim proizvodima kao što su govedina, svinjetina, janjetina, sladoled, maslac, punomasno mlijeko, sir, slanina i razne salame.

Masti se nalaze i u palminom ulju – a iako ovo ulje nećete pronaći u svakoj trgovini, ono se nalazi kao sastojak u brojnim kupovnim krekerima i keksima.

Smanjite unos punomasnih mliječnih proizvoda i mesa poput svinjetine te govedine. Prije kupovine grickalica provjerite da ne sadrže više od 2 grama masti po komadu ili cijelo jelo više od 4.5 grama masti po serviranju.

Šećer

Jednostavni šećeri koje pronalazimo u keksima, voćnim sokovima i slatkišima su jednaki kao rafinirani ugljikohidrati. Povisuju šećer u krvi te zbog toga pojačavaju upale, kao što su i upalne reakcije na zglobovima.

Ako ste željni nečeg slatkog radije uzmite voće koje je svježe i bogato vlaknima.

Rafinirani ugljikohidrati

Ovi ugljikohidrati se nalaze u svemu što je spravljeno s bijelim brašnom, poput bijeloga kruha, krekera, ali i u bijeloj riži i lošim žitaricama. Sve te namirnice su prerađene tako da su od njih odvojeni sastojci koji sadrže najviše nutrijenata. Rafinirani ugljikohidrati sadrže brojne spojeve koji izazivaju upale te tako pogoršavaju stanje artritisa.

Isprobajte proizvode napravljene od cjelovitih žitarica – kruh, tjestenina i smeđa riža.

Pržena hrana

Kalorična hrana s puno masnoća poput pržene piletine, prženih krumpirića, krafni i slično vrlo je loš izbor za oboljele od artritisa. Ove namirnice mogu povećati tjelesne masne naslage što stvara dodatni pritisak na zglobove te ih uništava.

Također, u nekim restoranima pripremaju krumpiriće u uljima koja sadrže trans-masti koje su opasne za naš organizam

Svoju hranu radije kuhajte, dinstajte, pecite na roštilju kako biste izvukli najbolje od tih namirnica.

Trans-masti

Ove se masti nalaze u nekim pekarskim proizvodima, fast-food prehrani, procesuiranim grickalicama, ali i u većini margarina. Mogu izazvati upale u organizmu te bolesti srca.

Zbog štetnosti proizvođači su dužni napisati koliko se ovih masti nalazi u kojem proizvodi, pa ih zapravo nije teško izbjeći. 

Zubari preporučuju da ove namirnice izbacite iz upotrebe

M.S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo