Hrana i recepti

Hrana i recepti

I namirnice imaju skrivene moći!

Svi znamo da mliječni proizvodi obiluju kalcijem te da su rajčice dobre za srce. No, jeste li znali da spomenuti proizvodi imaju antikancerogena svojstva? Ako je vaš odgovor negativan, pravi je trenutak da putem ovog članka otkrijete skrivene prednosti hrane koju već ionako smatramo hranjivom.

kSir

Najpoznatija karakteristika: kalcij koji jača kosti
Dodatne prednosti:
sir obiluje menakvinonom – jednim oblikom vitamina K
Najnovije europsko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 24.000 osoba u dobi 35-64 godina je otkrilo kako visok unos menakvinona može smanjiti rizik od razvoja raka, aktiviranjem gena koje ubijaju stanice raka. Ostali izvori menakvinona su žumanjci, piletina i lisnato povrće.

Umak od rajčice

Najpoznatija karakteristika: likopen koji štiti srce
Dodatne prednosti: Umaci bazirani na rajčicama sadrže apigenin, snažan flavonoid (antioksidans). Istraživanje je pokazalo kako žene koje unose u organizam povećanu količinu apigenina (nalazi se i u celeru, peršinu i drugoj biljnoj hrani) imaju manju vjerojatnost za razvijanje karcinom jajnika.

kLosos

Najpoznatija karakteristika: omega-3 masne kiseline koje smanjuju trigliceride i sprječavaju nakupljanje plaka u arterijama
Dodatne prednosti: osobe koje konzumiraju povećane količine lososa ili druge hrane bogate omega-3 masnim kiselinama poput npr. oraha imaju 20 posto manje izglede za bolesti desni od pojedinaca koji ne vole ribu.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo