Prehrana bez glutena zahtijeva više istraživanja i truda oko kuhanja, ali to ne znači nužno život bez gurmanskih užitaka.
Gluten je vrsta bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Izbjegavanje tih žitarica neophodno je za većinu ljudi s intolerancijom na gluten ili celijakijom. Kod takvih osoba čak i malo glutena može oštetiti probavu i dovesti do ozbiljnijih zdrastvenih problema, a simptomi pretjerane osjetljivosti uključuju nadimanje i vjetrove, gubitak težine, umor i slabost
Kada je Adrijana Bručić prvi put napravila svoj bezglutenski kruh, on je bio je tvrd poput cigle i od njega se mogla izgraditi čvrsta kuća, ali nije odustajala i danas svaki neuspjeh smatra blagoslovom koji ju je doveo to toga da svoje znanje i iskustva putem bloga dijeli sa svima koji se, poput nje, bore s intolerancijom na gluten.
U mojoj kuhinji nastaju razna bezglutenska peciva i kruh. Svakako je bezglutensko brašno nezahvalno za početnike, a rekla bi i borba.
“Jednostavno sam morala preskočiti tu prepreku zvanu bezglutensko brašno, a koja se u tim trenucima nalazila preda mnom i činila se nepremostivom. Kako sam morala biti na striktnoj bezglutenskoj dijeti, nije mi padalo na pamet da posustanem.” pojašnjava Adrijana te dodaje “U mojoj kuhinji nastaju razna bezglutenska peciva i kruh. Svakako je bezglutensko brašno nezahvalno za početnike, a rekla bi i borba. Nisam od ustajala dok nisam složila i naučila kako napraviti idealna peciva ili kruh po svom ukusu. “
Danas vam donosi recept za kruh bez glutena, a vama poručuje da ne odustajete i naučite uživati u pripremi domaćih namirnica!
Božićni Kruščići
420 grama MIX B SCHAR bezglutenskog brašna (po potrebi dodat još brašna)
- 1 suhi kvasac
- 370 ml tople vode
- 1 čajna žličica soli
- 2 čajne žličice psylliuma
Priprema: Od brašna,vode,kvasca soli i psylliuma umijesiti glatko a čvrsto tijesto. Ostavite da se diže bar 30 minuta te tada namastite ruke i oblikujte kruščiće. Zarežite te ih ostavite u kalupu pokrivene da se dižu barem 15 minuta. Kada su peciva spremna stavite ih u pećnicu koju ste prethodno zagrijali. Pred kraj ih izvadite na tren i premažite maslacem. Kruščići se peku na temperaturi od 180 stupnjeva, 30 do 40 minuta (ovisno o jačini pečenice).
- Psyllium ljuskice su dobivene od sjemena indijskog trputca, a Polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povečavanja svog volumena čak do 15 puta. Koriste se i kao izvor vlakana, nemaju okus i uklapaju se u brojne kombinacije, a najčešće se konzumiraju u blendanim sokovima. Možete ih koristiti i za izradu kruha i raznih pekarskih proizvoda. Daje rahlost i mekoću pecivu i kruhu bezglutenskim pekarskim slasticama.
Dobar Tek!
Ana Abrahamsberg
Foto: Shutterstock
Otkrijte 5 ključnih koraka za uvođenje bezglutenske prehrane
U videu pogledajte što gluten radi vašem tijelu