Isprobajte tri odlične kombinacije namirnica za doručak koje mogu ubrzati mršavljenje - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Isprobajte tri odlične kombinacije namirnica za doručak koje mogu ubrzati mršavljenje

shutterstock

Ako ste upravo na dijeti i pripremate listu za kupovinu, pobrinite se da se na njoj nađu prave namirnice.

Tajna u tome da vaš obrok mora sadržavati namirnice koje će vas zasititi poput proteina, vlakana i zdravih masnoća, a upravo će vas to pravilo staviti na put za uspjeh i prevenirati da jedete cijeli dan prazne kalorije koje ništa ne nude organizmu i koje će vas ostaviti gladnijima nego ste bili. Isto tako će spriječiti prejedanje i nakupljanje kilograma, koji nikako neće pogodovati zdravlju.

Nema naravno boljeg trenutka u danu za ubrzano gubljenje kilograma i pripremanje organizma za dan od jutra. Dodatna je pogodnost što ćete ovakve obroke jako brzo pripremiti a zdravih namirnica imate na raspolaganju puno pa je lako dodati i njih jelu. Otkrijte koje su to namirnice odličan par i isprobajte kako to djeluje vaš novi doručak. 

1. LOSOS I AVOKADO

Avokado je bogat izvor dijetalnih vlakana, koji mogu pomoći u mršavljenju, kao i što mogu utjecati na razine šećera u krvi. U 100 grama avokada, nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 posto preporučene dnevne količine. S obzirom na to da sadrži dosta masnoće, savjetuje ga se koristiti uz obroke u kojima se ne nalaze drugi bogati izvore masnoće.

Sve ove činjenice bi mogle biti razlog zašto u rezultatima studija provedena od strane Nutrition Journal stoji kako bi svakom obroku trebalo dodati pola avokada, a radi velike količine vlakana će smanjiti potrebu za hranom i za 40 posto u naredna tri sata nakon obroka. Ako ga uparite s lososom, ribom koja je bogata zdravim masnoćama i protuupalnim svojstvima ali i proteinima, sasvim sigurno ćete puno lakše gubiti kilograme.

2. JOGURT I BOBIČASTO VOĆE

Uzmite jedan grčki jogurt koji je pun proteina pa mu dodajte šaku bobičastog voća. Konzumacija jogurta je povezana s nižim indeksom tjelesne mase, gubitkom kilograma i smanjenom količinom masnoća u organizmu, tako stoji u rezultatima studija. Jogurtu punom proteina je bobičasto voće najbolji dodatak jer su prepune antioksidanata koji se zovu flavonoidi, a upravo njih znanstvenici povezuju s održavanjem kilograma. Jedna je studija pokazala kako unos ovakvih namirnica može uvelike pomoći pri dijeti ali i spriječiti pretilost.

Ovo je 11 najzdravijih namirnica na svijetu! Jedite ih svaki dan, savjetuje nutricionistica

3. JAJA I LJUTI UMAK

Maknite posudu sa žitaricama i razbijte koje jaje! Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca. Upravo zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju dulji osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tijekom dana.

Ako vas muči povišen kolesterol u prehranu uključite ove 4 lako dostupne namirnice

Začinite ih ljutim umakom jer je jedno istraživanje Purude sveučilišta pokazuje kako samo par kapi ljutog umaka od paprike može utjecati na smanjen apetiti ali i brže sagorijevanje kalorija.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo