Hrana i recepti

Hrana i recepti

Izbjegavajte ove namirnice ujutro jer izazivaju nadutosti!

Foto: Shutterstock

Zdrav doručak daje snagu i godi zdravlju cijelog organizma. Stoga, vrijeme je da prestanete preskakati ovaj obrok – on je važniji no što mislite.

Organizam ujutro očekuje da ćemo mu dati energiju stoga nikako nemojte preskakati ovaj važan obrok.

Postoji zdrava hrana na koju je vaš organizam spreman ujutro, a postoje namirnice koje mogu izazvati i neugodne posljedice poput nadutosti. Ako ih želite izbjeći nemojte konzumirati ove obroke ;

1. Masni sendvič

Samo jedan obrok koji je krcat mastima može utjecati na vaše zdravlje srca, a osobe koje za doručak jedu sendvič sa slaninom osjećati će njegove posljedice prije ručka, tvrde istraživači Sveučilišta u Calgaryju.

Zbog soli iz sira i mesa ćete biti žedni tijekom dana što će vas ostaviti nadutima. Visok udio masnoća je također zamka jer se one duže razgrađuju u organizmu pa je moguće da ćete imati osjećaj kako vam sendvič “sjedi” u trbuhu cijeli dan.

2. Gigantski smoothie

Ako napitke radite od odgovarajućih namirnica, on i dalje može uzrokovati nadutost. Prvi je razlog tekućina koja potpuno napuni vaš želudac. Pijuckanje na slamku može taj problem uvećati jer na taj način samo gutate višak zraka.  

Pametni dodaci za ukusan i zdrav smoothie!

3. Zdjela voća

Vjerovali ili ne moguće je pretjerati i sa voće, posebno onim koje sadrži puno šećera poput marelica, nektarina, višanja, jabuka i kruške. Fruktoza može uzrokovati nadutost pogotovo ako se unosi u velikim količinama.

4. Palačinke

Osim ako nisu napravljene od zdrave vrste brašna i bez teških preljeva, one su ustvari kolači. I brašno i šećer vam mogu upropastiti dan.

5. Slatka tjestenina

Muffini, croissants,krafne… bilo koji od tih ili sličnih proizvoda će uzrokovati žeđ tijekom dana, a objasnili smo kako višak vode može uzrokovati nadutost.

Muffini s jagodama i čokoladom

6. Mliječni proizvodi

Žitarice s mlijekom ili jogurtom te mlijeko mogu uzrokovati nadutost, a posebno onima koji nemaju dovoljno enzima za razgradnju laktoze.

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo