Iako nam jela čini ukusnijima, sol predstavlja pravi izazov za naše zdravlje ako ne pazimo na ograničavanje njene konzumacije.
Stručnjaci tvrde kako dnevni unos soli ne bi trebao biti veći od 5,8 grama, a najbolje je konzumirati oko 3,7 grama soli dnevno. Ova količina treba biti manja ako se radi o starijim osobama i onima s visokim krvnim lakom. S druge strane, prosječan Hrvat konzumira i 15-20 grama soli na dan.
Osim nekoliko trzaja solenkom, sol se skriva u mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo. Čak 75 posto soli koje unesemo dolazi iz prerađenih namirnica.
Najnovije izvješće Američke udruge za srce i moždani udar ukazalo je na šest iznenađujućih zamki s puno soli, a one uklučuju kruh, nareske, pizzu, piletinu, juhe i sendviče.
Previše soli može dovesti do mnoštva zdravstvenih tegoba, uključujući povišeni krvni tlak i veći rizik od obolijevanja od krvožilnih bolesti. Također, može se odraziti i na našem izgledu: sjetite se podočnjaka i nabuhlog izgleda kože.
“Prekomjerna konzumacija u našoj prehrani nema toliko veze s količinom soli koju dodajemo hrani nego s onime što se već nalazi u namirnicama”, upozorila je nutricionistkinja Linda Van Horn, glasnogovornica Američke udruge za srce.
Udruga ističe šest slanih vrsta hrane:
Kruh i peciva
Jedna štruca kruha može sadržavati i do 230 miligrama soli. Iako se na prvi pogled ne čini puno, zbrojite šnite koje pojedete za doručak, ručak i večeru i sva peciva u kojima pojedete sendvič.
Naresci
Jeste li za sendvič sa šunkom, parizerom, čajnom ili pršutom? Naresci kojima krasite svoje omiljene sendviče mogu skrivati i do 1050 miligrama soli koja im se najčešće dodaje da bi dulje vremena ostali svježi i kako se meso ne bi pokvarilo.
Pizza
Omiljena brza hrana svih generacija može u jednoj kriški servirati i do 760 miligrama soli. Dodajte k tome šunku, špek ili buđolu i imate pravu porciju soli…
Perad
Zapakirana piletina često sadrži dodatnu slanu otopinu, a ovisno o načinu na koji pripremate ovo meso, vrlo lako možete doći do puno “slanih grama“. Samo 85 grama smrznutih nuggeta može sadržati i do 600 miligrama soli.
Juha
Iako nisu popularne u našim krajevima, juhe iz konzerve mogu osigurati cjelodnevnu potrebu soli u samo jednoj porciji. Tako jedan tanjur ove juhe može sadržati i do 940 miligrama soli.
Sendviči
Kao što smo i spomenuli, sam po sebi kruh je slan; naresci mogu biti prave zamke soli – a kada se spoje u sendvič predstavljaju pravu slanu bombu od čak 1500 miligrama soli.
K. Horvat