Je li čaj zdraviji napitak od kave? Evo što kaže stručnjak - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Je li čaj zdraviji napitak od kave? Evo što kaže stručnjak

Shutterstock

Svatko ima svoje mišljenje…

Bolnički dijetetičar, Javier Won sa Sengkang Community Hospital nudi odgovore na ovo pitanje te pojašnjava koje su to dobrobiti ova dva omiljena napitka.

Većina ljudi ima percepciju da je čaj zdraviji od kave, dok će ostali misliti upravo suprotno.
“Nije do kraja razjašnjeno koji je napitak zdraviji, ali ako čaj uspoređujemo s kavom i energetskim napicima, čaj sadrži manje količine kofeina. Ipak, osim te očite razlike, oba napitka imaju malo kalorija, a koliko će u konačnici biti zdravi ovisi i o tome što ćete im dodati, na primjer šećer ili mlijeko“, pojašnjava Won.

Čaj i sirup od lovora odlično pomažu protiv kašlja i grlobolje

Uz to, dodaje, čaj kao i kava se mora piti u umjerenim količinama, jer kofein može uzrokovati pospanost, nemir i ubrzan rad srca ili probleme s probavom.

“Tanin se također može pronaći u čaju, a on povezuje željezo koje se nalazi u hrani koju jedemo i tako našem organizmu uskraćuje dobro apsorpciju željeza. Iz tog se razloga odraslim osobama savjetuje da ograniče unos čaja na 3 šalice u danu“, savjetuje. Manje kofeina sadrže biljni čajevi, poput onog od mente ili kamilice.

Bogatstvo antioksidanata

Čaj je bogat polifenolima, poznatima kao antioksidanti. Ne samo da će doprinijeti okusu i aromi čaja, već i zdravlju pružaju dobrobiti, poput snižavanja krvnog tlaka i kolesterola. Ipak potrebno je provesti više studija nad ljudima.

Kako nutricionistica priprema zimska variva? Otkrila nam je nekoliko trikova

Način na koji pijete čaj određuje koliko će biti zdrav

Sam čaj ne sadrži kalorije, ipak ako mu dodate mlijeko ili šećer, povisujete i broj kalorija. Ako pijete puno takvih napitaka kroz dan, možete očekivati i probleme s tjelesnom težinom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo