Fruktoza, uključujući visokofruktozni kukuruzni sirup, povezana je s mnogim bolestima od kojih popis predvode pretilost i giht.
Istraživači Sveučilišta u Coloradu sada tvrde kako ovaj šećer može povisiti krvni tlak i prouzročiti bolest bubrega.
Fruktoza se najčešće javlja u dodanim zaslađivačima, medu i voću, a poglavito je riječ o visokofruktoznom kukuruznom sirupu koji predstavlja mješavinu glukoze i fruktoze. On je dio mnogih prerađenih namirnica karakterističnih za zapadnjačku vrstu prehrane.
Američki su istraživači analiirali mnoge studije kako bi ustanovili koja je uloga fruktoze u razvijanju dijabetesa, hipertenzije, pretilosti i kronične bolesti bubrega.
Osim što su zaključili kako postoji veza između ovog šećera i metaboličkog sindroma, također su pronašli mnoge dokaze kako fruktoza ima ulogu u razvijanju visokog krvnog tlaka i bolesti bubrega.
“Povećani unos fruktoze može biti gledan kao izuzetno riskantan aditiv hrani i piću. Brine nas što liječnici ne savjetuju bolesnicima s kroničnom bolesti bubrega da ograniče unos dodatnih šećera koji sadrže furktozu kada im dijele prehrambene savjete”, upozorio je dr. Richard Johnson, voditelj istraživanja.
K.H.