Iako su na lošem glasu jer uzrokuju napuhavanje, grahorice čine puno za zdravlje organizma. Što točno njihova konzumacija znači za zdravlje, saznajte u nastavku teksta.
Kako su odlične za zdravlje organizma, stručnjaci preporučuju u tjedni meni dodati tri šalice grahorica.
1. Bogate vlaknima
Konzumirate li namirnice bogate vlaknima, osjećaj sitosti će potrajati. Samo pola šalice kuhanog graha sadrži otprilike 10 grama vlakana. Prednost grahorica je ta što se vlakna tijekom kuhanja “ne slamaju” pa je njihova vrijednost jednaka i nakon termičke obrade.
2. Održavaju probavu zdravom
Grah se sastoje od topljivih i netopljivih vlakana, pa se može reći da radi dvostruko kako bi vas ostavilo sitima. Prva vrsta vlakana usporava probavu, što pruža osjećaj sitosti, a druga sprječava zatvor. Manja količina topivih vlakana može spriječiti i nagli pad šećera u krvi ukoliko se bavite i fizičkim aktivnostima.
Varivo na bakin način – imamo 3 recepta s grahom, porilukom i ječmom
3. Grahorice kontroliraju šećer u krvi
Visoke razine lošeg kolesterola u krvi dovodi to toga da se on zadržava na stjenkama krvnih žila, što uzrokuje upale i nakupljanje plaka. Zdrav krvožilni sustav započinje zdravom prehranom, a niskokalorične grahorice su igrač kojeg želite u svom timu!
4. Štite zdravlje srca
Prehrana bogata grahom je dobra za vaše srce. Stručnjaci su potražili poveznicu između unosa vlakana u organizam s nastankom bolesti srca i krvožilnog sustava, a naknadno zaključuju kako konzumacija otprilike 7 grama vlakana na dan smanjuje šanse za razvoj spomenutih bolesti za čak 9 posto! Grah je odličan izvor kalija i magnezija, ključnih minerala za zdravlje srca.
Za kraj spomenimo da će vam grahorice pomoći ako ste na dijeti ili želite održati težinu. Vlakna će vas ostaviti dugo sitima, a proteini iz njih će također ugasiti želju za hranom.
Kiseli kupus osnažuje imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres
A. A.
Foto: Shutterstock