Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite naranče i ojačajte imunitet!

Njezina topla boja koja kao da zrači sunčevom svjetlošću čini je osobito privlačnom zimi. Kad se govori o narančama, obično se ističe njihovo bogatstvo vitaminima C i A.

Ne treba zanemariti njihovu sposobnost pročišćavanja krvi i poboljšanja njezine protočnosti, kao ni pozitivan utjecaj na mineralizaciju kostiju. Česta je i ne osobito pozitivna navika uzimati sok od naranče umjesto pojesti čitav plod. Bez obzira što je svježe iscijeđen, na taj se način gube važni elementi poput biljnih vlakana. Za neke je naranča doista teško probavljiva pa ju je preporučljivo zamijeniti grejpom.

kDobra je vijest da jedan dnevni obrok citrusnog voća smanjuje rizik od moždanog udara za 19 posto. Narančina kora pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu.

Naranča je najpoznatiji citrus na svijetu!

Kao i svi citrusi, naranča je
izraženog kiselkastog okusa, ali je dovoljno slatka da ne zahtjeva
dodatno šećerenje. Potiče probavu, ojačava protok krvi i srce. Redovita
konzumacija naranče ima energizirajući i pročišćavajući učinak na organizam.

Vlakna skrivena u narančama su iznimno dobra za probavni sustav jer olakšavaju zatvor. Ona također smanjuju kolesterol te su iznimno korisna za održavanje zdravlje razine šećera u krvi.

Naranče su bogate kalcijem koji je povezan sa zdravim kostima i zubima. Vitamin C stimulira proizvodnju bijelih krvnih stanica u našem tijelu, čime se poboljšava imunitet. Dakle, ako želite spriječiti virusne infekcije, redovito jedite naranče.

Dobra je vijest da redovita konzumacija naranča može značajno smanjiti rizik od razvoja bubrežnih kamenaca.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo