Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite ribu i spriječite sljepoću!

Konzumacija ribe samo jednom ili dvaput tjedno može smanjiti rizik od sljepoće za gotovo 50 posto, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje omega-3 masnih kiselina – koje se najčešće nalaze u masnoj ribi poput konzerviranog lososa i tune – mogu spriječiti nastanak senilne makularne degeneracije, stanja koje dovodi do postupnog gubitka vida.

kTako su rezultati istraživanja pokazali da konzumacija
samo
jedna do dvije
porcije
ribe
tjedno
mogu smanjiti
rizik
od
gubitka
vida
za 42 posto kod starijih
žena.

Bogati izvori omega-3 masnih kisellina su: ribe poput lososa, tune, sardina i sleđa, zatim jetra bakalara, ulje lososa i sjemenke lana te
brazilski i australski oraščići.

Makularna degeneracija je promijenjeno stanje žute pjege (makule) kao
poljedica degenerativnih promjena uzrokovanih starenjem. U razvijenim
zemljama svijeta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok
legalne sljepoće.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo