Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite svjesno i postignite svoju idealnu težinu

Pojam dijete najčešće se povezuje s ograničenim unosom hrane, kombiniranjem i vaganjem namirnica… Sve se vrti oko kalorija, grama, glikemijskog indeksa, dobrih i loših masnoća, a gotovo nitko ne spominje da je ključno mršavjeti u glavi.

Ne možeš prestati jesti dok ne otkriješ što tebe jede – tako psiholozi opisuju bit mršavljenja. Upravo to nedostaje većini dijeta, pa se izgubljeni kilogrami ubrzo vrate ili smo pak stalno na dijeti koja postaje smisao života.

Dijeta nameće pritisak, odricanje i trpljenje te tako poručuje da je za mršavljenje potrebna “snaga volje” ili “čvrst karakter”, što zapravo znači da su heroji oni koji se uspijevaju pridržavati dijete, a slabići oni koji ne mogu izdržati.

Tijelo nije zatvor

Dijete su usmjerene prije svega na promjenu fizičkog izgleda, a ne uzimaju u obzir to da je debljina i fizički i psihički problem koji se može riješiti samo cjelovitim pristupom podjednako usmjerenim na dušu i tijelo.

Prvi korak treba biti osvješćivanje svih aspekata prekomjerne težine (zašto sam takav/takva, kako samo počeo/počela, što me na to potaknulo…) i spoznavanje svojih potreba. To često nije lako, pa je uz savjetovanje s liječnikom i stručnjacima za prehranu i tjelovježbu, više nego dobrodošla i pomoć psihoterapeuta.

Najprije trebamo prihvatiti sebe takvima kakvi jesmo. Treba shvatiti da tijelo nije zatvor, nego mjesto slobode i užitka, da mu ne želimo nauditi, nego naći najbolje rješenje za njega. Tada se možemo zapitati zašto želimo smršavjeti – radi sebe ili radi drugih.

Mršavljenje kao slobodan izbor

Mršavljenje treba biti slobodan izbor, to je osnovno jamstvo uspjeha. Jednako je važno shvatiti da je mršavljenje trajan proces promjene životnog stila i odnosa prema sebi.

Brzopotezna rješenja ne vrijede jer je skidanje kilograma stres kojemu se organizam pokušava oduprijeti, pa mu treba omogućiti postupnu prilagodbu. Pritom cilj nije tjelesna težina koju je netko zamislio da mora imati, nego težina koja je organizmu predodređena da bude zdrav.

To je individualno – ako su dvije osobe jednake visine, to ne znači da moraju biti i jednake težine. Svatko mora otkriti svoj “kod” kako bi potaknuo tijelo da se “prisjeti” optimalnih količina hrane koje su mu potrebne, tumače psiholozi koji smatraju da smo rođeni sa savršenim mehanizmom gladi i sitosti, no ta se samoregulacija gubi ako jedemo samo radi užitka ili jelom “rješavamo” probleme.

Samoregulacija se može vratiti ako jedemo svjesno. Kad preuzmemo kontrolu nad sobom, tijelo odbacuje višak.

Kako jesti svjesno

  • Kažite sebi da nećete mučiti vlastito tijelo prejedanjem i gladovanjem nego ćete pomno osluškivati tjelesne signale.
  • Jedite samo ako ste sigurni da osjećate glad.
  • Ne brzajte! Prije nego što počnete jesti, dobro razmislite što doista želite jesti od hrane koja vam je trenutačno na raspolaganju.
  • Odvojite dovoljno vremena za jelo i uredite mjesto na kojemu ćete jesti da lijepo izgleda kako biste se osjećali ugodno.
  • Vrlo je važno da svjesno jedete sami ili s osobom koja vas neće ometati u tome.
  • Sjednite i jedite dokle god vam odgovara, ali tako da svaki zalogaj svjesno zagrizete i pomno ga usitnite žvakanjem. Zadržite ga u ustima dok se ne samelje, pokušajte osjetiti sve okuse i osjećaj ugode. Pri takvom sporom uživanju u hrani brzo se javlja signal “dosta je”.

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo