Jedite trešnje i pobijedite giht - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite trešnje i pobijedite giht

Neodoljive trešnje sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin – sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju te ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Ovom su popisu zdravstvenih dobrobiti trešanja stručnjaci Sveučilišta u Bostonu dodali i sposobnost smanjena rizika od gihta.

Njihov je tim godinu dana pratio preko 630 pacijenata s gihtom, a svi su temeljito ispitani o simptomima bolesti, lijekovima koje uzimaju, faktorima rizika te konzumaciji trešanja ili ekstrakta trešnje. Stručnjaci su ustanovili kako je:

  • 92 posto napadaja gihta uključivalo nožni palac
  • bolesnici koji su dva dana prije epizode gihta jeli trešnje (prosječna porcija trešanja uključivala je deset do 12 trešanja) bili su 35 posto zaštićeniji od napadaja gihta usporedno s osobama koje nisu jele trešnje
  • rizik od napadaja se smanjio za 75 posto kada su ispitanici jeli trešnje i istovremeno uzimali lijek koji smanjuje količinu mokraćne kiseline.

Giht (kristalno-induciran artritis) je artritično stanje koje nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima. Najčešće utječe na veliki zglob nožnog palca, ali također može utjecati i na druge zglobove kao što su koljeno, gležanj, stopalo, ruka, ručni zglob i lakat. U rijetkim slučajevima može kasnije utjecati na ramena, kukove ili kralježnicu.

Liječenje gihta uključuje nesteroidne protuupalne lijekove za simptome, te propisani lijek koji smanjuje razinu mokraćne kiseline, otečenost, upalu i bolove.

Kako utjecati na prevenciju gihta?

Giht se može spriječiti promjenom životnog stila i prehrambenih navika. Organsko meso, umaci, konzervirana riba (sardine i inćuni), pekarski kvasac i određeno povrće su na crnoj listi koja vodi prema gihtu, a nedavno je istraživanje pokazalo kako starenje, visoki tlak, pretilost i konzumacija alkohola pridonose većim izgledima obolijevanja od gihta. Probajte recept za zdjelice s trešnjama Tadeje i Timne Bjažević.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo