Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kada je vrijeme za uvođenje svježeg voća u dječju prehranu

Voće je često jedna od prvih namirnica koja se uvodi u prehranu dojenčadi. Osim što je slatkog okusa koji djeca vole, osigurava unos važnih nutrijenata, poput ugljikohidrata, vlakana te određenih vitamina i mineralnih tvari.

Bogat sadržaj vlakana pomaže u reguliranju probave i pokretljivosti crijeva, a šećer doprinosi slatkom i osvježavajućem okusu.

U našoj kulturi u dohranu se prvo uvode jabuka, kruška, banana i šljiva budući da su prihvatljive cijene i dostupne tijekom cijele godine, no nema potrebe odgađati unos ostalog voća. Nema pravila o pravovremenom uvođenju svježeg voća – svako dijete ima svoj tempo, te prema tome roditelj može sam odlučiti o pravovremenom uvođenju.

Priprema voćnih kašica

Kod pripreme voćnih kašica voće je važno oprati te potom prokuhati u dvije svrhe: kako bi se uklonili štetni mikroorganizmi te kako bi se povećala njihova probavljivost. Nema pravila o tome treba li započeti s gotovim kašicama ili kašicama koje roditelj priprema sam – to je isključivo izbor roditelja, a i jedna i druga opcija imaju svoje prednosti. Prednost gotovih kašica je što podliježu strogo propisanoj kontroli kvalitete te dugo zadržavaju izvornu kvalitetu namirnice. Suprotno mišljenju mnogih roditelja, u takve kašice zakonski nije dopušteno dodavati aditive i konzervanse, a njihova trajnost je posljedica sterilizacije kojom se uništavaju svi mikroorganizmi te stoga dodatak aditiva i konzervansa nije ni potreban.

Voćne sokove trebalo bi izbjegavati neovisno o dobi djeteta, odnosno za utaživanja žeđi nuditi isključivo vodu radi ranog usvajanja zdravih prehrambenih navika.

U koliko vas zanimaju slične rasprave i komentari renomiranih domaćih i stranih stručnjak iz područja prehrane i srodnih znanosti priključite se 5. Međunarodnom Kongresu Nutricionista od 17. do 19. studenog 2017. u hotelu Panorama Zagreb, a prijaviti se možete putem službene web stranice.

Autor: Sara Sila, mag. nutr.

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo