Iako želite u svoju prehranu uvrstiti nešto zdravo, pokušajte s japanskom jabukom -tradicionalnim voćem u Japanu koje ustvari potječe iz Kine…
Izgledom podsjeća na rajčicu, ali je izrazito slatkastog okusa zahvaljujući taninu koji se u njoj nalazi.
Jačanje imuniteta – stručnjaci otkrivaju na što sve morate paziti
Dobrobiti za zdravlje su nebrojene, a također je odlična zamjena za slatkiše ako ste na dijeti ili održavate liniju.
Ovo su ostale dobrobiti ovog ukusnog voća:
1. Ponovimo da sadrži jako malo kalorija i masnoća, a odličan je izvor vlakana što će podržati zdravu probavu.
2. Sadrži polifenole koji su jaki antioksidanti koji imaju protuupalna svojstva, jačaju imunitet i sprečavaju nastanak malignih oboljenja.
3. Vitamin A, beta karoten, likopen, lutein su sastojci koji nude zaštitu od štete koju uzrokuju slobodni radikali mogu nanijeti koži a cjelokupnom zdravlju.
4. Prisustvo B vitamina – folne kiseline, vitamina B-6 i B-1, a upravo oni igraju veliku ulogu u radu metabolizma.
5. Izuzetan je izvor vitamina C pa ćete redovnom konzumacijom kakija pomoći organizmu da ojača imunitet koji najvažnija crta obrane od virusa i bakterija koje nam prijete u ovo doba godine.
6. Svježi kaki sadrži minerale kao što je mangan, bakar, fosfor i kalcij a oni potiču stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
7. Tanin je odlična pomoć ako vas muči probava tj proljev. Također ima pozitivan efekt na zarastanje rana i slabijih krvarenja. Sprječava zadržavanje bakterija pa se preporuća kod prehlada i gripa.
8. Visok udio prirodnih šećera se nalazi u japanskoj jabuci, a oni su dobro zaštitnici kardiovaskularnog zdravlja.
9. Koža lica će vam biti zahvalna ako od ove voćke pripremite masku.
10. Pomaže kod mučnina i mamurluka pa pojedite jednu jabuku ako ste noć prije pretjerali s alkoholom.
Uz vlakna se lakše mršavi – pronađite ih u ovim namirnicama
A. A.
Foto: Shutterstock