Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako mališanima probuditi apetit?

Ne samo da će se vaš mališan s većim apetitom “baciti” na ručak ako kao prilog uključite povrće, nego će također smatrati kako ste brižniji jer ste mu pripremili tako ukusan obrok.

Suprotno mnogim očekivanjima, američki su istraživači ustanovili kako uključivanje povrća u obrok može vašem mališanu probuditi apetit, s obzirom da će smatrati kako jelo ima bolji okus ako je okruženo “zelenilom”.

Također, djeca su vjerovala kako je osoba koja je servirala obrok brižljivija ako se na tanjuru nalazi povrće.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Cornell nakon što se razgovarali s 500 majki barem dva djeteta te s njihovim mališanima. Djeca su dobila zadatak ocijeniti četiri različita jela s povrćem ili bez njega te su morali opisati osobu koja je pripremila obrok.

Rezultati su pokazali kako povrće itekako igra bitnu ulogu u prehrani, s obzirom da su obroci s povrćem ocijenjeni kao “cjeloviti“, “puni ljubavi“, “ukusni“ te “pripremljeni s više truda i brige“.

Istraživači Sveučilišta Cornell upozorili su javnost na prehranu djece u većini ondašnjih kućanstava koja nije dovoljno bogata povrćem:

“To znači da moramo pronaći novu motivaciju kako bismo ohrabrili roditelje da povrće učine većim dijelom obroka. Kad bi oni znali da dodavanje povrća na tanjur može jelo učiniti ukusnijom na prvi pogled ili može povećati njihovu ‘herojsku čar’, možda bi bili inspirirani servirati povrće“, objasnili su voditelji studije u stručnom časopisu Public Health Nutrition.

Stručnjaci također preporučuju povećanje raznolikosti povrća koje servirate svojim mališanima uz jelo. Ako trenutno ne vole jesti određenu vrstu, možda se predomisle za nekoliko mjeseci. Nemojte odustati!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo