Kako očuvati svježinu bobičastog voća? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako očuvati svježinu bobičastog voća?

Bobičasto voće nemojte smjesta “ubaciti” u hladnjak i zaboraviti na njih. Umjesto toga, operite ih smjesom vode i octa.

Sezona svježeg bobičastog voća je kratka. Nažalost, ograničeno je razdoblje u kojem možemo uživati u ovim slasnim plodovima proljeća i ljeta. Još je gore ako se bobice brzinom svjetlosti pokvare i ne mogu se jesti.

Sljedeći put kada ih donesete doma, slijedite naš savjet i nećete ih morati baciti! Bobičasto voće nemojte smjesta “ubaciti” u hladnjak i zaboraviti na njih. Umjesto toga, operite ih smjesom vode i octa.

Ocat je prirodni čistač koji ubija bakterije čim dođe u kontakt s njima, a često se koristi kao alternativno sredstvo za čišćenje u kućanstvu. Primijenite isto načelo na voće. Pomiješajte ocat (bijeli alkoholni ili jabučni) s vodom, i to u omjeru jedan naprema pet u velikoj posudi, te u ovoj mješavini očistite bobičasto voće. Ostavite neka se namače par minuta, dobro promiješajte i zatim isperite običnom vodom.

Bobice osušite papirnatim ubrusom i tek tada ih možete pospremiti u hladnjak, ako ih ne namjeravate odmah pojesti. Ako se na ovaj način tretiraju, jagode mi mogle potrajati i do dva tjedna u hladnjaku bez izbijanja plijesni, a maline tjedan dana.

Ako znate da ih nećete konzumirati u tom vremenu, smrznite ih i uživajte u njima poslije!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo