Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako osigurati dovoljan unos voća i povrća svojim mališanima?

Dok je svima jasno kako djeca moraju konzumirati puno voća i povrća za pravilan rast i razvoj, svima je također jasno kako to u praksi slabo prolazi. Češće su grimase na njihovim malim licima dok im prilazite vilicom s nabodenom brokulom, mrkvom ili špinatom. Kako ih natjerati da zagrizu?

Australski istraživači imaju odgovor! Oni su pratili 60 majki i njihove mališane stare 12 mjeseci kroz razdoblje od godine dana. Majke su ispunile upitnik o prehrani svoje djece na početku studije te godinu dana poslije. Upitnik je sadržavao podatke o visini i težini djece te količinu unosa voća, povrća i slatkiša. Majke su također upisale na koje su sve načine uspjele nagovoriti svoje zvrke da pojedu voće i povrće.

Djeca koju su majke tjerale da jedu voće na početku studije kasnije su ga manje konzumirala. S druge strane, majke koje su pred svojim mališanima same jele voće i povrće postavile su dobar primjer, pa su tako i njihova djeca jela više voća i povrća.

Drugim riječima, poboljšale su prehrambene navike svoje djece tako što su im poslužile kao dobar uzor. Samim time su imale više uspjeha nego majke koje su silile svoju djecu na jelo.

Roditelji koji objeduju sa svojom djecom imaju prilike postaviti primjer za zdrave prehrambene navike jer će najvjerojatnije njihovi mališani kopirati takvo ponašanje i usvojiti ga kao svoje. Naređivanje jedenja voća i povrća neučinkovitije je od pozitivnih primjera, tvrde stručnjaci Sveučilišta La Troube iz Melbournea.

Osim što možete na pozitivan način biti primjer svojoj djeci, povedite ih sa sobom u kupovinu, neka i ona sudjeluju u kupnji ovih neophodnih namirnica. Ako imate tu mogućnost, zajedno s njima zasadite vrt, a nudite im zdravu alternativu grickalicama kada ogladne usred dana.

U jednom drugom istraživanju francuski su stručnjaci došli do još jednog korisnog savjeta za roditelje. Ako želite da vaši najmanji bezpogovorno jedu svo povrće
koje pred njih servirate, postoji jedan jednostavni trik kojim to
možete osigurati: kada jedete povrće smiješite se. Znači,
sljedeći put kada se na jelovniku nađe kelj, brokula ili mrkva, jedite s
užitkom
i pokažite svom izbirljivcu kako
propušta fini obrok.

U kolumnama “Imam pravo jesti zdravo” više
medicinske sestre Ljiljane Vučemilović možete saznati sve o prehrani dojece
ovisno o njihovoj dobi ili bolesti te možete naučiti kako pametno planirati
njihove obroke.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo