Kako pravilno točiti šampanjac? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako pravilno točiti šampanjac?

Ako dvoumite koji je najbolji način točenja šampanjca, francuski stručnjaci su odlučili stati na kraj vašim mukama.

Stručnjaci su priložili dokaze važnosti
hlađenja šampanjca prije ispijanja i načina točenja kako bi se sačuvao njegov
okus. Tvrde kako se sama bit pjenušavih vina nalazi u mjehurićima koji se
stvaraju otpuštanjem ugljik-dioksida. Upravo su oni odgovorni za prenošenje
arome i okusa šampanjca u ustima.

Istraživači Sveučilišta u Reinesu tvrde kako način na koji točite
šampanjac može utjecati na njegovu kvalitetu
. Proučavali su ponašanje
ugljikovog dioksida kod dvije metode točenja: ravno u čašu ili uz stjenku čaše
pod kutem. Koristili su infracrvenu spektografiju kako bi mogli promatrati balončiće.

Ako točite šampanjac ravno u čašu (a preporučuje se duguljasta, uska
čaša na štikli), on vertikalno pada i udara o dno čaše te stvara bogatu pjenu.
Pjena se vertikalno širi i progresivno urušava za vrijeme serviranja. Ovo je
tradicionalni način točenja šampanjca i pjenušavih vina, no on narušuje
cjelovitost okusa i arome pića.

Ako pak šampanjac točite poput piva, tako da i čašu i bocu nakosite, a
tekućinu točite uz stjenku čaše, CO2 će se u manjoj mjeri otopiti. Šampanjac će
teći uza stjenku čaše i stvarati manje turbulencije, te povratiti svoj
vertikalni položaj. S većom količinom CO2, šampanjac će sačuvati više okusa i
arome, jednako kao i hlađenjem.

Šampanjac je dobar za srce

Ako ste se ustručavali uživanja u ovom piću, znajte kako ga preporučuju i liječnici, međutim, ključ jeu umjerenosti. Naime, šampanjac može smanjiti broj srčanih i moždanih udara!

Polifenoli, od kojih je najpoznatiji
resveratol, glavni su “krivci” za ovakve posljedice – oni usporavaju
uklanjanje
dušikovog oksida iz krvi , što proširuje krvne žile, snižava tlak, te u
konačnici smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara i drugih srčanih
oboljenja. Šampanjac, koji se proizvodi od dvije vrste crnog grožđa i
jedne
bijelog, također sadrži polifenole.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo