Iako smeđa riža zahtijeva dulje kuhanje od obične bijele, isplati se čekati! Naime, nerafinirane žitarice obiluju antioksidansima i vitaminima koji gode srcu. Osim toga, smeđa zrnca sadrže puno vlakana, važnih za zdravlje srca.
Kako biste izbjegli tehniku pokušaja i pogrešaka, donosimo vam jednostavne savjete koji će vam pomoći u kuhanju savršene smeđe riže!
Savjet 1: Pripremite se za uspjeh
Za kuhanje smeđe riže cjelovitog zrna koristite posudu s pripadajućim poklopcem. Pripremajte ju u blago posoljenoj vodi. Nakon što voda s rižom zakuha, smanjite temperaturu i pustite da se lagano krčka.
Savjet 2: Koristite veliki lonac
Rižu kuhajte u velikom loncu jer veća površina omogućava ravnomjernu raspršenost topline, čime se postiže konzistentna tekstura gotove riže.
Savjet 3: Sat je vaš najbolji prijatelj
Iako smeđa riža obično zahtijeva 40 do 50 minuta kuhanja, njenu mekoću počnite provjeravati nakon 30 minuta kako biste izbjegli njeno prekuhavanje.
Savjet 4: Ispravan omjer je ključan
Kako biste izbjegli zagorijevanje riže ili njeno prekuhavanje, važno je odrediti ispravan omjer riže i vode. Za jednu šalicu riže potrebno je upotrijebiti 2 ½ šalica vode.
Savjet 5: Pustite ju da odstoji prije konzumacije
Nakon što je riža kuhana, ostavite ju poklopljenu da odstoji barem 5 minuta. Ovaj “period mirovanja” omogućuje riži da se ohladiti i postane čvrsta.
K. R.