Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako se čuvati žgaravice?

Čokolada, citrusno voće, rajčice, kava… ako ne želite patiti zbog žgaravice, trebali biste izbjegavati ove namirnice i zamijeniti ih nekim drugima.

Ako imate žgaravicu više od dva puta tjedno, možda je u pitanju gastroezofagalni refluks. Gastroezofagalni refluks može dovesti do oštećenja jednjaka te povećati rizik razvijanja njegovog raka kod odraslih osoba. Problem je uzrokovan slabošću mišićnog prstena koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Kako bi se provjerio izgled jednjaka i želuca potrebno je provesti gastroskopiju, a potom mogu biti propisani lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline i time se tegobe značajno ublažavaju ili potpuno nestaju.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje kasnih i obilnih obroka te hranu koja pogoršava smetnje.

Rajčice

Zahvaljujući bogatoj koncentraciji kiselina, rajčice se ne preporučuju osobama koje imaju problem s povratom kiseline iz želuca. Baš je to prava šteta, s obzirom da su naprosto krcate antioksidansima koji su korisni u obrani protiv raznih bolesti.

Kava

Kofein iz kave može stimulirati stvaranje želučane kiseline te zato mnogima „loše sjeda na želudac“. Po kemijskom sastavu, i sama je sačinjena od kiselina, stoga svoju rutinu buđenja radije započnite zelenim čajem ili nekim drugim napitkom blažim za želudac.

Alkohol

Baš kao i kava, alkoholna pića mogu utjecati na poećano stvaranje želučane kiseline stoga biste trebali izbjegavati nazdravljati s njima.

Čokolada

Stižu tužne vijesti za mnoge: čokolada može stimulirati stvaranje serotionina u našem mozgu (neurohormona zbog kojeg se osjećamo sretno i blaženo), no druga strana medalje tog hormona djeluje tako što opušta mišićni prsten.

Citrusi

I sama logika upućuje na to da biste trebali izbjegavati kisele namirnice ako imate problema s kiselinom u želucu. Citrusi poput limuna, naranči i grejpa agresivno će djelovati na želudac jer povećavaju količinu kiseline i izazivaju žgaravicu. Okrenite se nekom drugom izvoru vitamina C.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo