Karotenoidi iz voća i povrća poboljšavaju vid i sprječavaju bolesti oka - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Karotenoidi iz voća i povrća poboljšavaju vid i sprječavaju bolesti oka

Koliko vam je puta mama ponovila: dijete drago, moraš jesti puno povrća, a pogotovo mrkvice kako bi imao/imala što bolji vid? Čini se kako su majčina uvjeravanja bila gotovo proročanska.

Naime, prema rezultatima najnovijeg istraživanja objavljenog u časopisu Food Science, fitonutrijenti poznati kao karotenoidi ne samo da sprječavaju bolesti oka povezanih sa starošću, već poboljšavaju i vid.

Karotenoidi su žuti, narančasti i crveni pigmenti sintetizirani od biljaka i otkriveni u brojnom obojenom voću i povrću. Neki od najčešćih karotenoida otkrivenih u prehrani baziranoj na bilju uključuju alfa-karotene, beta-karotene, beta- kriptokantin, lutein, zeaksantin i likopen.

kZnanstvenici sa američkog Sveučilišta Georgia proučili su podatke nekoliko raznih studija kako bi istražili utjecaj dva karotenoida, luteina i zeaksantina na vid. Ovi konkretni karotenoidi su pokazali da igraju važnu ulogu u ljudskom vidu, a uz to pomažu u održavanju zdravlja retine. Retina je tanki sloj živaca koji prekriva unutarnju stranu očne jabučice i vrlo je važna za dobra vid. Sadrži fotoreceptore koji pretvaraju svjetlosne signale u električne. Električni signali se dalje prenose putem drugih živčanih stanica vidnog puta do mozga.

Dr. Billy R. Hammond i njegov istraživački tim je zaključio kako lutein i zeaksantin imaju specifičan blagotvoran utjecaj na vid. Njihovo je istraživanje otkrilo kako lutein i zeaksantin mogu povećati vidno polje te smanjiti nelagodu izazvanu bljeskom i naglašenim kontrastom. Jednostavnije rečeno, fitonutrijenti poboljšavaju vid. Osim toga, otkriveno je kako karotenoidi skraćuju vrijeme oporavka od fotostresa (koliko dugo je potrebno da se retina vrati normalnom funkcioniranju nakon izlaganja bljesku svjetlosti). U istraživanju objavljenom prošle godine, dr. Hammond je također objavio kako adekvatan unos luteina i zeaksantina u mladosti može pomoći razvoju zdravog i normalnog vizualnog sustava kod djece.

“Utjecaj luteina i zeaksantina je važan jer jasno pokazuje da karotenoidi potencijalno mogu poboljšati vid putem bioloških sredstava. Na primjer, istraživanje provedeno 2008. godine sugerira da pigmenti štite retinu i leću i da čak mogu pomoći u sprječavanju bolesti oka povezanih sa starošću poput makularne degeneracije i katarakte“, zaključio je dr. Billy R. Hammond.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo