Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kava je vaš adut za dugovječnost!

Idealna za buđenje, kava je dobra i za naše zdravlje. Ne samo da godi pamćenju, štiti od raka endometrija, bazocelularnog karcinoma, depresije ili dijabetesa tipa 2, nego nam može osigurati i dug život!

Do ovog su zaključka stigli američki stručnjaci koji tvrde kako osobe koje često ispijaju kavu imaju niži rizik od umiranja zbog bolesti srca, dišnih puteva, moždanog udara, dijabetesa, upala pa čak i mnogih ozljeda. Analizirali su vezu između pijenja kave i smrti kod više od 400.000 osoba koje su živjele u šest različitih država SAD-a, a koje su na početku istraživanja bile stare između 50 i 71 godine. Nisu bolovale od raka, bolesti srca i nisu imale moždani udar do tada.

Svi su ispitanici odgovorili na detaljan upitnik kojim su procijenjeni njihova prehrana i stil života, a stručnjaci su ih pratili od 1995. do kraja 2008. godine.

Devet od deset ispitanika je pilo kavu, a samo su neki također pili čaj.

U usporedbi s osobama koje nisu uopće pile kavu, ljubitelji ovog napitka koji se nisu mogli odvojiti od barem tri šalice kave svakodnevno imali su deset posto niži rizik od umiranja zbog mnogih uzroka, osim raka. Kod žena nije postojala nikakva razlika, dok je kod muškaraca zamijećena tek mala razlika u smanjenju rizika od umiranja zbog raka.

Ovom su studijom stručnjaci Odsjeka za epidemiologiju raka i genetike Nacionalnog Instituta za rak ustanovili kako su bojazni koje smo gajili prema kavi dugo vremena neutemeljene. No, ako do sada niste bili ljubitelj ovog tamnog napitka, istraživači ne savjetuju da ga prigrlite: “Kava je komplicirani napitak. Sadrži tisuću različitih sastojaka od kojih je većina slabo proučena. Ako o tome razmišljate, prvo razgovarajte sa svojim liječnikom”, savjetovao je dr. Neal Freedman, voditelj studije objavljene u časopisu The New England Journal of Medicine.

Isto tako, s obzirom da ispitanici nisu podijeljeni u dvije skupine i jednima nije bilo naređeno da piju kavu, a drugima da apstiniraju, stručnjaci ne mogu biti sigurni što je točno uzrokovalo nižu stopu smrti. Uspjeli su dokazati vezu, ali ne i što je precizno dovelo do bolje zdravstvene zaštite.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo