Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kineski kupus pršti vitaminima!

Ako ste do sada bili uvjereni kako su sve vrste kupusa jednako vrijedne, znajte da ste živjeli u zabludi. One vrste kupusa koje mi upotrebljavamo u svojoj kuhinji nisu ni približno zdrave kao kupus koji koristi kineska kuhinja.

Zapadnjački kupus sadrži vrlo malo betakarotena, biljnog izvora vitamina A. Jedna šalica narezanog kineskog kupusa (bok choy) sadrži gotovo cijelu preporučenu dnevnu količinu betakarotena, a to nije sve. Bok choy bogat je vitaminom C, kalijem, a također je dobar izvor kalcija (jedna šalica sadrži približno istu količinu kalcija kao pola šalice mlijeka).

Bok choy bogat je vitaminom C, kalijem, a također je dobar izvor kalcija.

Kao i drugi članovi porodice krstašica, kineski kupus sadrži indole, fitokemikalije za koje se vjeruje da deaktiviraju snažne estrogene koji mogu pospješiti rast tumora, posebno tumora dojki.

Čini se da betakaroten, antioksidans, sprječava različite vrste raka i oboljenja koronarnih arterija. Vitamin C, koji je također antioksidans, može pomoći u sprječavanju raka, a vjeruje se da pomaže i u povećavanju otpornosti protiv infekcija. Kalcij, koji pomaže izgradnji snažnih zubi i kostiju, važan je i za normalan krvni tlak te rad srca.

Savjet više: Ako želite jesti doista pravu juhu koja sprječava rak i zdrava je za srce, te učinkovita i protiv prehlade i gripe, dodajte u vruću kokošju juhu šalicu kineskog kupusa!

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo