Klicama do boljeg zdravlja

klice-vegetarijanstvo-makrobiotika

Klice su niskokalorične, obiluju vitaminima C i B, folnom kiselinom, kao i neprobavljivim vlaknima.

KliceGrah, soja, slanutak, grašak, ali i leća samo su neke od mahunarki čije klice možete koristiti u svakodnevnoj prehrani. Žitarice čije se klice jedu su pšenica, kukuruz, zob, sezam, raž i ječam, a jednako su ukusne klice brokule, rotkvica, gorušice, luka i vlasca.

Klice imaju dugu povijest primjene, i u medicinske i u prehrambene svrhe. Naime, još su liječnici u staroj Kini koristili klice za liječenje raznih poremećaja.

Klice su niskokalorične, obiluju vitaminima C i B, folnom kiselinom, kao i neprobavljivim vlaknima. Dodatna prednost? Procesom klijanja sadržaj vitamina i minerala se povećava, a snižava se količina kalorija i ugljikohidrata.

Klice moraju biti potpuno svježe i trebaju se čuvati u hladnjaku. Mogu se kupiti svježe ili konzervirane, a nemali broj ljudi uzgaja ih kod kuće. Potrebno je (samo) strogo se pridržavati, uputa u uzgoju, kako bi takve klice potrebne nutritivnim i zdravstvene prednosti.

Klice, sirove ili kuhane, možete uvrstiti na svakodnevni jelovnik i s njima pripremiti gotovo svako jelo. Većinu klica možete jesti sirove u salatama, sendvičima ili u bilo kakvom obroku u kojem se koristi grah i sjemenke.  Klice pšenice i raži vrlo su slatke i dobar su dodatak kruhu i čajnom pecivu.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!