Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kofein povezan s napadima gihta

Ovih su blagdana mnogi posegnuli za ekstra šalicom kave kako bi se mogli veseliti do dugo u noć, međutim, kofein ima svoju mračnu stranu.

Istraživači Medicinskog fakulteta u Bostonu su ustanovili kako više kofeina može izazvati napadaje gihta.

Giht je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Riječ je o reakciji organizma na nadraženost koju izazivaju naslage kristala u području između kosti i zgloba. Bolni napadi mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, a giht je 20 puta češći kod muškaraca nego kod žena. Ipak, broj žena koje obolijevaju od gihta se povećava u menopauzi. Bio je poznat i kao “bolest kraljeva” zbog povezanosti gihta i bogate prehrane pune mesnih delicija i alkoholnih pića.

Giht karakteriziraju akutni napadi jake i nepodnošljive boli, osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje nekih zglobova.

“Ustanovili smo kako se broj serviranja kofeinskih pića povećava, povećavaju se i izgledi ponavljajućih napadaja gihta”, zaključili su istraživači Sveučilišta u Bostonu. Primjerice, četiri pića s kofeinom konzumirana unutar 24 sata povezana su s 80 posto povišenim rizikom od napadaja gihta, usporedno s pićima bez kofeina.

S druge strane, kod osoba koje boluju od gihta i koje piju dva ili više pića s kofeinom dnevno, ovakvi napici ne povisuju rizik od napadaja gihta.

Stručnjaci ističu kako ova studija ne dokazuje uzrok i posljedicu, nego samo kako postoji veza između pića s kofeinom i napadaja gihta. Ovi su rezultati upravo suprotni od nedavnog otkrića stručnjaka s Harvarda.

Oni su ustanovili kako četiri šalice kave dnevno mogu i više nego prepoloviti rizik razvijanja gihta kod žena (57 posto umanjen rizik). Čak i dvije šalice mogu znatno utjecati na razvoj ove bolne upale zglobova, te smanjiti rizik za 22 posto, tvrde stručnjaci Medicinskog fakulteta na Harvardu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo