Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koja pića uzrokuju karijes?

Kada trebate ugasiti žeđ, dobro promislite koje piće uzimate. Stručnjaci upozoravaju kako neka od najpopularnijih pića koje svakodnevno konzumiramo štete caklini i uzrokuju pojavu karijesa.

Pravilna prehrana važna je za zdrave zube, a svaki put kada jedete stvara se
plak i zadržava na zubima. Bakterije u plaku hrane se šećerom iz hrane i pića,
te proizvode kiseline koje jedu minerale u zubima i uzrokuju karijes. Što je
veća količina šećera i kiseline u vašoj hrani, veći je rizik od problema sa
zubima.  

Gazirani sokZubni karijes može uzrokovati bol i izgledati neugledno, a morat ćete se
dati i u financijski trošak prilikom posjete stomatologu. Također, loše
zdravlje zubi može pridonijeti razvoju drugih bolesti, uključujući srčana
oboljenja.
Koja pića biste trebali
izbjegavati kako bi vaši zubi bili zdravi?  

Gazirani sokovi

Gotovo svaki četvrti Amerikanac svakodnevno konzumira gazirane napitke, a
niti Europljani ne zaostaju daleko. Jedan gazirani sok (pola litre) može
sadržavati i do 11 čajnih žlica šećera, što naravno povećava rizik od
propadanja zubi.

Fosforna i citrusna kiselina u ovim sokovima doprinose kvarenju zubne
cakline. I dijetni sokovi djeluju na isti način, jer sadrže štetne kiseline.

Sportska i energetska pića

Ova, sve popularnija pića, također su neprijatelji zunne cakline. Nakon analize sadržaja kiseline u pet popularnih napitaka, stručnjaci su
ustanovili kako energetska i sportska pića imaju najštetniju sposobnost jačanja djelovanja kiseline, te zato potencijalno mogu
jako oštetiti caklinu. Ova pića češće uzrokuju
karijes kod adolescenata i osoba u 20-ima, jer je caklina kod njih  poroznija.

LimunadaCitrusni sokovi

Radi se o klasičnom slučaju “kvake 22”: ova pića obiluju
antioksidansima i  nutrijentima, poput
vitamina C, koja naše tijelo treba i od kojih ima koristi – a s druge strane
citrusni sokovi sadrže jake kiseline koje skidaju caklinu i vode nastanku
karijesa.

Nedavna je studija pokazala kako sok od naranče smanjuje tvrdoću
cakline za čak 84 posto, a usporedbe radi izbjeljivanje zubi sa šest postotnim
hidrogen peroksidom (koncentracija koja se nalazi u većini proizvoda za
izbjeljivanje zubi), ne šteti čvrstoći cakline.  

Pića poput mlijeka i čaja mogu naštetiti zubima,
no također štite vaše bisere. Najbolje
je piti biljni, domaći čaj ( s malo šećera), a mlijeko konzumirati uz obroke.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo