Koje namirnice uzrokuju umor? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koje namirnice uzrokuju umor?

Jeste li znali da su razina pospanosti koju osjećate tijekom dana, kao i vaša moć koncentracije pod utjecajem prehrane? Potvrdila su to brojna istraživanja, stoga nemojte zaboraviti jesti zdravo! Donosimo vam popis namirnica koje utječu na pojavu dnevnog umora.

Konzumacija krivih namirnica može uzrokovati osjećaj umora kada vam on najmanje treba. Započnete li dan slatkim pecivom, šećer u krvi će poskočiti, a zatim naglo pasti. Rezultat je – umor! Kako biste ga izbjegli , pazite na prehranu.

Hrana siromašna željezom

Nedostatak željeza u organizmu ili anemija uvelike doprinosi dnevnom umoru. Piletina, brokula, svinjetina i maslac od kikirikija sadrže jako malo željeza. Samo je uravnotežena prehrana dobro sredstvo za borbu protiv anemije, stoga dnevni jelovnik opskrbite ugljikohidratima i proteinima. Dnevna potreba za željezom iznosi oko 18 miligrama.

Crveno vino

Ako ste ljubitelj crvenog vina vjerojatno ste, ne jednom, iskusili osjećaj umora koji zna pratiti ispijanje ovog alkohola. Kao što je poznato, alkohol je depresiv i ima umirujući efekt. Talijanski stručnjaci tvrde kako i grožđe od kojeg se radi crveno vino sadrži visoku razinu hormona melatonina, koji potiče spavanje.

Trešnje

Istraživanja su pokazala da trešnje djeluju poput prirodnog prirpavka za spavanje iz razloga što su pune melatonina. Melatonin je kemijska tvar koja se proizvodi u mozgu i na prirodan način regulira prirodne cikluse i ritam spavanja. S obzirom na bogatstvo trešnje melatoninom, njihova konzumacija vas može uspavati.

Crveno meso

Visok udio masnoća u crvenom mesu daje osjećaj pospanosti. kako bi ih “razbio” organizam troši previše energije i vas ostavlja umornima.

Kava

Istina je da šalica kave daje val energije, ali istina je da će ta budnost trajati nešto više od sat vremena, ali nakon toga dolazi do pada energije.

A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo