Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koje povrće možete uzgojiti u stanu?

Svi znamo da je organski uzgojena hrana dobra za zdravlje našeg organizma, ali ona isto tako može biti skupa. Na sreću postoje biljke koje se mogu uzgajati i u stanu i to koristeći njihove dijelove koje biste inače bacili.

Celer

Kako biste uzgojili ovu ukusnu namirnicu, odrežite donji dio stabljike i stavite ga u posudu s malo tople vode. Posudu držite na direktnom suncu i kroz tjedan dana vaš će celer pustit prve listove. Presadite ga u zemlju i gledajte kako raste.

Zelena salata

Baš kao kod celera, odrežite donji dio i stavite ga u posudu sa malo tople vode. Neka ona bude stalno na suncu, i kroz par tjedana vaša će salata proizvesti nove listove što znači da je pravo vrijeme za presaditi ju u zemlju i pustiti da raste. Spremna za konzumaciju bi trebala biti kroz tri do četiri tjedna.

Mladi luk

Želite li se upustiti u ovo malu avanturu, biti će vam potrebno samo pet dana. Jednostavno stavite otprilike centimetar luka s korijenjem u malu šalicu vode i pričekajte da izraste.

Luk

Za razliku od ostalog povrća, luk se mora staviti direktno u zemlju. Uzmite donji dio luka i posadite ga u teglicu te stavite na sunčano mjesto. Nakon tri tjedna luk će pustiti korijenje, a narasti će kroz četiri tjedna.

Kao što ste primijetili procedura je uglavnom ista: posuda s vodom i direktno sunce, a svaki od njih je jednostavan, jeftin i omogućava da u svoj organizam zdravu i svježu hranu.

Foto: shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo