Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koji napitci najučinkovitije gase žeđ?

Kada smo žedni često ne razmišljamo za kojim napitkom posežemo, no trebali bismo. Zaboraviti na slatke napitke i odaberite vodu, svježe cijeđene sokove i mliječne proizvode.

Dobar “gasitelj žeđi” trebao bi tijelu nadoknaditi izgubljenu tekućinu, ali i potrebne vitamine i minerale.

Voda

Dakle, na prvom mjestu je voda koja najbolje gasi žeđ, a i bez nje nam nema života. Odrasla osoba treba popiti oko osam čaša vode dnevno. Ova je količina dostatna kako bi se zamijenile tekućine i elektroliti izgubljeni tijekom dana vježbanjem i ostalim fizičkim aktivnostima.

Voćni sokovi

Voćni i prirodni sokovi nadoknađuju izgubljenu tekućinu i opskbljuju tijelo vitaminima i mineralima. Ukoliko sokom želite ugasiti žeđ, pripazite da on ne sadrži šećer, ili da sadrži minimalnu količinu šećera. Sokovi uglavnom imaju prirodne šećere, pa vam je samo potrebno neko vrijeme da se naviknete na okus. Probajte sok od grožđa koji je odličan za iscrpljenost, sok od brusnice koji jača imunitet, ili sok od nara koji poboljšava kardiovaskularno zdravlje i cirkulaciju. Uvijek je dobro popiti i čašu soka od naranče i grejpa.

Mliječni napici

Za one koji dobro podnose laktozu, mliječni napici su odličan izbor kada nastupi žeđ. Mlijeko, kao osnova ovakvih pića, izvrstan je izvor hranjivih tvari za cijeli organizam. Sadrži vitamine A i B, kalcij, magnezij, proteine, riboflavin i cink – sve sastojke koji su potrebni za zdravlje i energiju. Neke vrste shakeova i frapea mogu se napraviti i od sojinog mlijeka. Mliječnim napicima uvijek možete dodati jagode, banane ili borovnicu kako biste dobili još hranjivije piće. Imajte na umu da shakeovi i frapei, osim što utažuju žeđ, količinom kalorija odgovaraju kompletnom obroku, pa nemojte pretjerivati.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo