Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kokice sadrže više antioksidansa od voća!

Osim što su kokice sjajan izvor vlakna, one sadrže više antioksidansa od određenog voća i povrća, potvrdili su američki istraživači.

“Na temelju vlakna, cjelovitog zrna i razine antioksidansa, kokice su vrh grickalica. Predstavljaju nutricionističke grumene zlata i zaslužuju više poštovanja”, izjavio je Joe Vinson, profesor kemije Sveučilišta Scranton, ujedno i voditelj studije.

Njegov je tim analizirao komercijalne marke kokica i koncentrirao se na količinu antioksidansa polifenola. Njih možemo pronaći u mnogom voću i povrću, poništavaju štetu uzrokovanu slobodnim radikalima te nas tako štite od bolesti.

Stručnjaci su ustanovili kako je oko 90 posto polifenola nalazi u kori kokica, a manji dio u mekanom središtu ove grickalice.

Porcija analiziranih kokica težile su nešto manje ili više od 28 grama i sadržavale između 242 i 363 miligrama antioksidansa. Usporedbe radi, stručnjaci tvrde kako porcija nekih voćki može sadržavati oko 160 mg polifenola. Za razliku od takvih polifenola, oni iz kokica nisu razrijeđeni vodom.

Ako uživate u kokicama prelivenim maslacem, rastopljenim sirom ili “okupane” solju, znajte kako se na taj način nećete približiti zdravlju. Čak i pečenje kokica u mikrovalnoj pećnici ili na ulju može uništiti njihovu zdravu sliku, upozorili su stručnjaci. Najbolje ih je pripremiti na vrućem zraku.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo