Koliko se dugo smije upotrebljavati jednom otvoreno mlijeko? Otkrivamo kako mu produljiti rok trajanja - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koliko se dugo smije upotrebljavati jednom otvoreno mlijeko? Otkrivamo kako mu produljiti rok trajanja

Svi znamo pročitati na deklaraciji kada je mlijeko zapakirano i koji je datum na njemu i prema okusu shvatiti je li pokvareno ili nije, no možda ga ipak bacate prerano.

Prema pisanju portala Eat By Date, jednom kada je otvoreno, može se koristiti 4-7 dana nakon datuma koji je otisnut na ambalaži, a kada se otvori, ono punomasno može se koristiti 5-7 dana, a mlijeko bez laktoze i masnoća 7 dana nakon isteka roka trajanja, ali ako stoji u hladnjaku.

Nikada ne podgrijavajte rižu, kajgani dodajte mlijeko… Ovih 11 mitova o hrani treba odmah zaboraviti

Koliko mlijeko može trajati

Velika je razlika između natpisa na ambalaži koji mogu biti „najbolje iskoristiti do“, „prodati do“, „ističe“. Fraza prva indicira samo kvalitetu, a nakon tog datuma hrana je sigurna za jelo. „Ističe do“ otkriva dan kada započinje propadanje proizvoda i on bi mogao biti nedovoljno dobar za konzumaciju. „Prodati do“ prodavaču otkriva do kada se treba prodati, a onda baciti u smeće. Niti jedan od ovih natpisa ne otkriva kada će se mlijeko pokvariti. Naravno tu se treba obratiti pažnja i na to kakvo mlijeko kupujemo, ako ono nije zaštićeno ono će se prije pokvariti.

Kako mu produljiti rok trajanja

Postoje načini kako možete produljiti rok trajanja, a jedan je trik posebno zanimljiv – dodajte prstohvat soli mlijeku čim ga otvorite. Zatvorite ga i protresite, a tako biste mlijeku rok trajanja mogli produljiti za još 4 dana.

Ispada vam kosa, stalno ste gladni i umorni? Vašem organizmu nedostaje ključna tvar

Mlijeko možete i zamrznuti i tako ga čuvati i do 3 mjeseca, ali ako želite najbolju kvalitetu, onda ga koristiti u prvih mjesec dana. Savjet je isto tako da mlijeko dobro zaštitite kako ne bi upilo mirise drugih namirnica, a prije nego ćete ga piti, stavite ga hladnjak preko noći da se otopi.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo