Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kombinacije namirnica koje pomažu da izbjegnete nadutost!

Shutterstock

Nepravilno kombiniranje namirnica jedan je od najčešćih uzroka neugodnih probavnih smetnji – nadutosti i vjetrova nakon obroka.

Za dobru probavu vrlo je važno kada i kako jedete voće koje je u kombiniranju namirnica zasebna grupa, a sve ostale namirnice podijeljene su u još tri grupe.

Naime, različite vrste hrane različito se probavljaju: neke se mogu probaviti brže od drugih, neke zahtijevaju probavne enzime drukčije od drugih… Pravilnim kombiniranjem namirnica osiguravate maksimalno iskorištavanje hranjivih tvari i probavu bez zastoja, pa organizam učinkovitije razgrađuje hranu i lakše se rješava suvišnih masnoća i toksina.

Ako nepravilno kombinirate hranu, onemogućujete potpunu probavu, pa se neprobavljeni ostaci hrane prekomjerno zadržavaju u organizmu pretvarajući se u masne nakupine pune štetnih tvari. To često uzrokuje začepljenost, nadutost, grčeve, sindrom nadraženih crijeva…

U kombiniranju se hrana dijeli na četiri grupe:

 1. grupa – proteini (meso; mlijeko i mliječni proizvodi; jaja; riba i plodovi mora; orašasti plodovi; soja, tofu i ostali proizvodi od soje) potiču stvaranje kiselih sokova tijekom probave i sporo se probavljaju.
 2. grupa – ugljikohidrati (sve žitarice i proizvodi od žitarica poput brašna, pahuljica, kruha, tjestenine, kolača i keksa; škrobno povrće poput krumpira; med, javorov sirup i druga prirodna sladila; šećer i slatkiši) potiču stvaranje lužnatih sokova tijekom probave i brzo se probavljaju. Enzimi potrebni za probavu ugljikohidrata drukčiji su od enzima pomoću kojih se probavljaju proteini.
 3. grupa – salate (povrće bez škroba, svježe zeleno i korjenasto povrće, sjemenke, začini i začinsko bilje, maslinovo ulje te ulja od drugih orašastih plodova i sjemenki) mogu se dobro probaviti i s proteinima, i s ugljikohidratima.
 4. grupa – sve voće – najbrže se probavlja, a u probavi djeluju enzimi različiti od enzima svih ostalih grupa.

Kako kombinirati namirnice

 • Ne kombinirajte 1. grupu (proteine) i 2. grupu (ugljikohidrate) u istom obroku. Ako istodobno jedete hranu iz grupe proteina i ugljikohidrata, različiti će se enzimi i probavni sokovi “sukobiti“ i međusobno neutralizirati te se hrana neće pravilno probaviti već će “trunuti“ u crijevima i najvjerojatnije izazvati neku od ovih tegoba: nadutost, plinove, žgaravicu, bolove u želucu.
 • Ako ste pojeli obrok ugljikohidrata, pričekajte barem dva sata prije nego što pojedete proteinski obrok. Ako ste prvo pojeli proteinski obrok, pričekajte barem tri sata prije nego što pojedete ugljikohidrate. Proteinima, naime, trebaju četiri sata da dođu do crijeva, a obrok ugljikohidrata za dva sata prođe put od usta do crijeva.
 • 3. grupa (povrće) može se kombinirati s 1. grupom (proteinima) ili 2. grupom (ugljikohidratima).
 • Voće (4. grupu) treba uvijek jesti posve samo, barem 30 minuta prije ili nakon ostalih grupa. Najbolje je jesti voće na prazan želudac, ako je moguće ujutro.
 • Nikad ne valja jesti voće na kraju obroka zato što mu je potrebno vrlo kratko vrijeme za probavu, otprilike petnaest minuta. Pojedemo li voće na kraju obroka, ono dolazi u želudac pošto su onamo već prije stigle druge vrste hrane čije probavljanje traje mnogo dulje. Tako će voće zapeti u probavnom sustavu i ostati “blokirano“ u toploj i vlažnoj sredini, pa će početi vreti (fermentirati) i time ometati probavu druge hrane. Istodobno će na brzinu izgubiti najveći dio vitamina.

Voćni savjeti

 • Najbolje je jesti svježe, prirodno uzgojeno voće bez pesticida, koje je najbogatije vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i drugim vrijednim sastojcima. Izbjegavajte kemijski tretirano voće te prerađeno voće s dodanim zaslađivačima (npr. konzervirano ili flaširano).
 • Dinje su prema botaničkoj podjeli povrće, ali se u prehrani obično ubrajaju u voće. Preporučuje se da se ne miješaju s drugim voćem jer se one najbrže probavljaju. Dinje je najbolje jesti same.
 • Iscijedite li sok iz voća, treba ga smjesta popiti jer se vitamini naglo gube. Industrijski proizveden voćni sok ne preporučuje se jer u njemu ima vrlo malo vitamina, a puno šećera i aditiva.

Sokovi koji vraćaju energiju, pomažu protiv nesanice i PMS-a

Kombinacije koje treba izbjegavati

 • Voće sa žitaricama ili mliječnim proizvodima
 • Voće s povrćem
 • Voće s mesom
 • Žitarice s mliječnim proizvodima ili mesom

Poželjne kombinacije

 • Samo voće
 • Žitarice s povrćem
 • Tjestenina s povrćem
 • Grah s povrćem
 • Riba ili meso s povrćem
 • Mahunarke/grah sa žitaricama

Napomena: Mahunarke i grah sastavljeni su od mješavine škroba i proteina, što se može doimati problematičnim izborom, ali škrob je dominantna sastavnica većine mahunarki (osim soje i bijeloga graha) tako da grah i mahunarke uglavnom možete kombinirati sa žitaricama te salatama i povrćem.

Vodič za zdravo kuhanje povrća – očuvajte hranjive tvari, okus i izgled

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo