Ne volite koromač? Nakon ovog teksta, možda promijenite mišljenje. Pored svih zdravih sastojaka, osvaja svježim okusom i mogućnošću da na sebe veže loše masti.

Podrijetlom je iz Sredozemlja, a danas se najviše uzgaja u srednjoj i južnoj Europi, nekim azijskim zemljama te Brazilu i Argentini. Ova biljka je niskokalorična hrana, 100 g sadrži oko 25 kalorija. Što se tiče vitamina C, ima ga dva puta više od naranče. Prepun je vitamina E, betakarotena i folne kiseline. U njemu čete pronaći željeza, kalcija i kalija.

Poboljšava probavu i smanjuje osjećaj boli

Već od davnina se koromač koristi za probavne poteškoće, grčeve u crijevima, a novija istraživanja potvrđuju da na sebe veže loše masti. Iz spomenutog ga razloga nutricionisti preporučuju uz masna jela kao prilog. Koristi se također za iskašljavanje sluzi, čisti jetru, te pospješuje izlučivanje sline i regulira menstruacije. Onima koji imaju problema s reumatskim oboljenjima preporučuju se oblozi od ulja komorača.

Čaj od koromača

Poznat je kao sredstvo za umirivanje grčeva. Jedna žličica osušenog (usitnjenog) ploda promiješa se sa 2.5 dcl kipuće vode te ostavi tako 15-ak minuta. Nakon što ste procijedili, pijte dok je još vruće. Nikako ga nemojte kuhati jer tim postupkom nestaje eterično ulje komorača.

Pri kupovini i odabiru komorača obratite pozornost da odaberete čvrste i svijetle biljke, bez crvenih točkica oštećenja.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo