Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kozmo Bio kutak

U današnje vrijeme smanjena je kupovna moć potrošača što nikako ne pomaže organskim proizvodima koje obilježava i viša cijena. Međutim, pojavio se “novi” društveni sloj, prozvan eko građani. Oni brinu o očuvanju okoliša te sve više paze kakve proizvode kupuju i konzumiraju u želji da oni budu što prirodniji i zdraviji.

Eko = Bio = Organski

Nazivi “bio” i “eko” ili “organsko” u stvari imaju isto značenje. Proizvodi koji nose neki od tih naziva su proizvodi s 95 posto i više ekoloških sastojaka. Ostalih pet posto otpada na onečišćenja iz atmosfere (npr.kisele kiše), pesticide donesene sa okolnih imanja i slične situacije koje se ne može izbjeći.

Biološki uzgoj kreće od dugotrajne, strogo kontrolirane procedure. Proizvodi se na prirodan način, bez upotrebe kemikalija, pesticida i ostalih štetnih tvari (gnoji se stajskim gnojivom ili kompostom, životinje pasu na otvorenim pašnjacima, upotrebljava se ekološka stočna hrana, ne upotrebljavaju se lijekovi, hormoni ili antibiotici itd.).

Proizvodi koji su proizvedeni na ovaj način nose naziv “ekoproizvod“. To je garancija da je proizvod proizveden sukladno propisima o ekološkoj proizvodnji.

Europska unija donijela je zakone o zaštiti izvornih enoloških i gastronomskih proizvoda. Tri oznake označavaju kvalitetu i izvornost proizvoda u EU:

  • PDO Protected designation of origin ili zaštićeno podrijetlo
  • PGI Protected geographical indication ili zaštićena geografska indikacija
  • TSG Traditional speciality guaranteed označava zajamčeno tradicionalni specijalitet

Mnogi potrošači su prepoznali dobrobiti eko proizvoda, pa se i unatoč krizi bilježi rast prodaje iako su skuplji od ostalih proizvoda iste namjene od 20 do 50 posto. Užurban i stresan način života, pogotovo onog u urbanim sredinama, budi želju potrošača za prirodnim i “domaćim” proizvodima, isto kao i za samonagrađivanjem i unapređenjem životnog standarda.

Kozmo je u svoju ponudu uveo različite vrste certificiranih eko proizvoda. Na policama se mogu pronaći ulja, žitarice, grahorice, tjestenina, kokosovi proizvodi, umaci, soli, začini, riža, biljne paštete, sladila, brašna, orašasti plodovi, sjemenke, suho voće, musli, sokovi, čajevi, kava, snackovi. Samo do kraja godine na policama najveće hrvatske drogerije Kozmo potražite 10 BIO proizvoda po najpovoljnijoj cijeni na tržištu.

Brendovi koji se nalaze na policama najveće hrvatske drogerije imaju najpriznatije certifikate za proizvodnju eko hrane, a neki od njih su Dennree,
Allos, Pural, Lebensbaum, Lima, Vivani, Byodo, Davert, Barnhouse itd.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo