Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kukuruz – klip pun ugljikohidrata, vitamina i minerala

Jedan prosječan klip kukuruza ima otprilike 300 zrna, a svako od njih malo je skladište ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina, minerala i vlakana. Svjež klip kukuruza ima otprilike 100 kalorija!

Iako u kukuruzu možemo uživati tijekom cijele godine, onaj koji jedemo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih tvari. Ustaljeno je mišljenje kako je svježe povrće zdravije od kuhanog, ali to se ne odnosi na kukuruz! Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuhanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.

Jedan klip kukuruza sadrži oko deset posto dijetalnih vlakana koja reguliraju razinu kolesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Kako kukuruz čuva zdravlje?

Kukuruz sadrži i jake antioksidante, lutein i zeaksantin, sadrži beta karoten i vitamine B kompleksa, magnezij, fosfor i vitamin C. Ovako bogat sastav čini kukuruz namirnicom koju biste trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik, jer ćete tako smanjiti rizike od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Redovna konzumacija kukuruza potiče rad metabolizma i probave te izbacivanje toksina iz organizma i sprječava nastanak bolesti crijeva.

Sastav kukuruza

Škrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnukukuruza – čak 73 posto.

• Ugljikohidrati – 82 posto

• Masti – 10 posto

• Bjelančevina – 8 posto

• Proteini 8-11 posto

• Dijetalna vlakna – 10 posto

Svi koji misle da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama, grdno se varaju: u svježem klipu kukuruza prosječne veličine ima samo 80 do 100 kalorija. Kukuruz je odličan izvor vitamina B1 koji ima važnu ulogu za rad mozga.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo